L'exalcalde de Sils Jaume Pastells i Clota (1921) va morir dimecres a l'edat de 96 anys. Estava molt vinculat al teixit associatiu de la localitat, era vidu de Rosalia Casadevall Bosch i pare de tres fills: Narcís, Teresa i Joan.

Nascut el 31 de gener de 1921 en el si d'una família pagesa, Pastells va tenir una joventut molt marcada per la Guerra Civil. Com ell mateix va explicar en una entrevista a Diari de Girona el 18 d'abril de 1999, quan tenia 17 anys -el 1938- va ser reclutat per anar al front amb la «quinta del biberó dos» i va ser fet presoner i enviat en un camp de concentració. «A partir d'aquest moment, per a mi va començar una vida nova que em marcaria per sempre més, una vida que no desitjaria a ningú», va recordar Pastells.

Va treballar de comptable i de cap de vendes a la farinera de Riudarenes abans de convertir-se en alcalde el 1964, un càrrec que va ocupar fins a 1979. També va ser tinent d'alcalde fins al 1987. Durant la seva etapa com a batlle silenc, Pastells va tirar endavant l'abastament d'aigua potable, la construcció de la biblioteca pública, la llar de jubilats o la llar d'infants, entre altres obres. A l'octubre del1998, va ser nomenat alcalde honorífic i se li va entregar la medalla d'or. «Tot i ser l'últim alcalde franquista, era una persona molt oberta que es va saber adaptar molt normalment al canvi cap a la democràcia» va recordar ahir el professor de la UdG Lluís Costa, qui havia estat arxiver de la localitat. «Era una persona molt activa, molt vinculada a les associacions de la localitat i amb una memòria prodigiosa», va afegir Costa.

Més enllà, doncs, de la seva trajectòria política, Pastells estava estretament implicat en el teixit associatiu del municipi: va ser un dels impulsors de l'Aplec de la Sardana -té dedicada la sardana Jaume Pastells, el millor president de Lluís Duran- i el primer president de l'Agrupació Sardanista Francesc Mas Ros, de la qual va ser nomenat president honorífic. També era president de la Llar de Jubilats i Pensionistes de Sils, fundador del Patronat de la Vellesa i president del Club Futbol Sils, en el qual va formar part de la junta durant 30 anys.

«Era una persona que quan volies organitzar una festa o un partit de futbol t'ajudava molt. Ho feia fàcil» va alabar ahir Xicu Anoro, coordinador de les Cuineres de Sils. Anoro va recordar que Pastells va ser uns dels impulsors de moltes de les associacions i entitats del poble en les quals s'implicava i ajudava en tot el que fes falta. «Era un home ben parit, que recordes amb afecte i que, més enllà de ser un personatge important del poble, ho era sobretot per la gent que feia coses pel poble», va afegir Anoro.

Com a escriptor, Jaume Pastells va realitzar diverses cròniques i escrits publicats a la premsa local i comarcal com Quaderns de Sils o Quaderns de Sils Diari de Girona «Li agradava escriure i ho feia molt bé i a més tenia la inquietud de llegir molt» va recordar Costa, qui va alabar la «gran memòria» de l'exbatlle silenc. «Era un gran difusor de la història de Sils» va explicar l'antic arxiver, qui va destacar, però, que la gran obra de l'exalcalde va ser Memòries sense nostàlgia (2004) en la qual va evocar totes les seves vivències des dels anys vint fins al moment de la seva publicació i va recollir alguns dels seus articles. «Li va fer molta il·lusió», va recordar Costa.

Jaume Pastells i Clota va ser acomiadat ahir per amics i familiars a les 12 del migdia a la parròquia de Sils.