L'Ajuntament d'Arbúcies ha aturat un total de 13 desnonaments des de l'octubre de 2015. Així ho va donar a conèixer el regidor d'Atenció i Serveis a les Persones, Jaume Salmeron (EPA), qui va assenyalar que tots els casos estaven relacionats amb temes hipotecaris i que l'últim desnonament es va aturar fa només quatre dies. «Estava previst per divendres -ahir- i afectava una família amb quatre menors que, de moment, podran seguir a casa seva», va subratllar Salmeron, qui va explicar que ara caldrà negociar un lloguer social amb l'entitat financera. D'aquests 13 casos, sis van aconseguir un lloguer social, quatre una dació de pagament i tres encara s'estan negociant.

Arbúcies es va declarar el setembre de 2015 Vila Lliure de Desnonaments i es va aprovar un protocol d'atenció a les famílies afectades en coordinació amb l'àrea d'atenció a les persones, habitatge, governació i jutjat de pau. Quan aquest protocol s'activa, serveis socials elabora un informe de vulnerabilitat; des d'alcaldia i la regidoria d'Atenció a les Persones s'envien cartes al jutjat demanant l'aturada del desnonament i s'obren negociacions amb les entitats financeres per intentar trobar una solució per a la persona o família afectada. Segons Salmeron, es pot arribar a dues solucions: o bé el pagament d'un lloguer social o bé una dació de pagament que implica que l'habitatge passa a ser del banc i l'afectat queda lliure del deute. «Quan es tracta d'una família, la condició que posem sempre és que es pugui quedar a la mateixa casa o pis a canvi d'un lloguer social», va puntualitzar el regidor arbucienc.

En aquest sentit, Salmeron va explicar que es va decidir tirar endavant aquest protocol en plena crisi econòmica perquè «estaven pagant justos per pecadors». «Estem molt satisfets de com està funcionant, perquè quan les famílies venen a l'Ajuntament i troben ajuda, se'ls obre el cel, ja que normalment van molt perdudes», va valorar el regidor d'Atenció a les Persones, qui va afegir que des del consistori seguiran «defensant un dret fonamental com és el de l'habitatge i la dignitat de les persones» en coordinació amb tots els implicats, com són serveis socials o la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

Cessió de pisos buits

Respecte a la cessió de pisos buits que pertanyen a les entitats bancàries, Salmeron va concretar que actualment disposen de dos habitatges i que s'està negociant la cessió de dos més. «Aquests casos els encarem més a famílies que estan de lloguer i no el poden seguir pagant», va explicar l'edil d'Arbúcies.

Aquesta localitat també disposa d'un immoble per a emergències socials que es destina de manera temporal a persones que pateixen, entre altres casos, violència de gènere o que dormen habitualment al carrer.