Amb el sostre arrencat, les tanques desplaçades i més de la meitat de les aus mortes, ferides o perdudes. Així van acabar les instal·lacions de la protectora d'aus exòtiques Ave Fenix de Maçanet de la Selva a causa de l'efecte d'un petit tornado que va afectar la localitat, la nit del 24 al 25 de març. «Quan vaig anar a posar menjar i aigua l'endemà al matí, vaig trobar tota la instal·lació arrencada, amb el sostre de l'inrevés i moltes de les aus atrapades», va explicar la seva fundadora i presidenta, Gladys Freginals, qui, davant la impotència de la situació, va decidir trucar a emergències. «En 10 minuts els Bombers i els Mossos d'Esquadra ja eren allà i van aixecar tota la instal·lació metre a metre, traient els ocells morts i ferits», va relatar.

Ara, passades dues setmanes, la Gladys segueix buscant algunes de les aus que van poder escapar. «En el moment del tornado hi havia més de 200 aus, i encara no he tingut temps de fer el cens, però sé que falten una amazona, dos lloros bolivians i bastants agapornis», va detallar la presidenta d'Ave Fenix. Freginals va lamentar que, a més, hi ha alguns veïns de Maçanet que s'han quedat alguna de les aus. «Quan els demano que me les tornin em diuen que ja han comprat la gàbia», va lamentar.

A causa de la situació, alguns dels socis de l'associació han iniciat una col·lecta online per intentar recaptar fons per poder reconstruir les instal·lacions i, de moment, ja tenen acumulats 845 euros. «No tenim cap ajuda econòmica per part de les administracions i tot això ens suposarà un cost molt gran», va lamentar Freginals. Ave Fenix és una associació sense ànim de lucre que dona «una llar de per vida» a aquelles aus exòtiques que els propietaris deixen abandonades perquè no se'n poden fer càrrec, perquè tenen malalties o per les molèsties que els ocasionen, entre altres raons. «Ens n'arriben que els falta una pota o el bec, que estan tocades psicològicament o maltractades físicament», va dir la Gladys, qui va precisar que, per finançar-se, depenen del que dona la gent a voluntat, dels apadrinaments que tenen un cost d'1 euro al mes o bé dels socis que paguen 30 euros l'any.

Recerca d'una nau urgentment

A banda de tota aquesta situació, ara també han d'abandonar el terreny on estaven ubicats. «El propietari ens ha dit que hem de marxar i estic desesperada intentant trobar algú que tingui un tros de terreny o una nau industrial que no utilitzin, on puguem tenir els ocells mentre busquem un altre espai on instal·lar el centre», va dir Freginals, qui va puntualitzar que també necessita un magatzem per guardar tot el material. «Estic acostumada a tenir un control de tot i ara és un caos», va lamentar.

De moment, a la xarxa ja s'ha iniciat una campanya per demanar a l'Ajuntament de Maçanet que cedeixi un terreny on instal·lar el centre definitivament. «Sempre li hem explicat que ha de presentar un projecte i parlar amb els tècnics municipals», va dir l'alcalde, Antoni Guinó (CiU), qui va afegir que aquest centre es troba en situació irregular. «M'agradaria solucionar-ho, però cal que presenti un projecte», va recalcar.