L'aprovació inicial del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Blanes, segueix encallada. Així ho va donar a conèixer ahir el consistori, després d'una reunió celebrada a porta tancada entre alguns membres de l'equip de govern i els portaveus dels grups municipals a l'oposició. Aquesta trobada es va acordar després que en el ple de dijous passat es decidís deixar aquest punt sobre la taula, en no tenir l'equip de govern (a excepció d'ERC) majoria suficient per aprovar-lo.

La principal discrepància entre defensors i detractors d'aquest nou POUM és que en cas de ser aprovat, es legalitzarien les ampliacions dels càmpings fetes al marge de la llei fa més de 20 anys. Una mesura que afectaria principalment, els càmpings Bella Terra i Blanc d'Eivissa.

La reunió, encapçalada per l'alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC), va durar prop d'una hora i finalment no es va arribar a cap conclusió definitiva, tot i que des de l'equip de govern (PSC, CiU i ERC, aquest últim contrari a la legalització) es va apreciar un lleuger canvi de posicionament per part d'alguna de les forces polítiques, que estarien més predisposades a una aprovació del POUM si comptes amb el suport d'altres partits del consistori.

Tot i la falta d'acord, les vuit forces polítiques que formen el ple municipal de Blanes (Batega, la CUP, C's, PP, ICV-EUiA, PSC, CiU i ERC) es van comprometre a seguir-ne parlant, motiu pel qual es va convocar una nova trobada per la setmana vinent en la qual es convidarà a què hi assisteixin les persones que van treballar en els diversos POUMs que hi ha hagut a Blanes. Així, es va concretar que s'invitarà a: l'exalcaldessa Maria Dolors Oms, els exregidors d'Urbanisme i Maxi Antequera i Carles Gibert, entre d'altres.

Un centenar d'afectats

En la reunió d'ahir, també hi van assistir dos representants dels treballadors del Bella Terra i el Blanc d'Eivissa. Preguntats pels polítics, van explicar que si finalment els dos establiments han de tancar l'activitat, la mesura afectaria un centenar de treballadors i treballadores amb les corresponents famílies.

Bona part d'aquesta plantilla va ser la que dijous passat va protagonitzar una manifestació que va tenir lloc abans del ple municipal, una sessió on també van participar activament a favor del nou POUM que els permetria mantenir els seus llocs de treball. En aquest sentit, els portaveus polítics es van solidaritzar amb la situació en la qual es troben aquests treballadors, però en alguns casos amb matisos, que no van ser especificats pel consistori.

De moment doncs, i amb el nou POUM sense aprovar, l'equip de govern ha suspès totes les llicències urbanístiques mentre no prosperi el nou reglament. D'aquesta manera, s'evita que la norma que prevalgui sigui el POUM del 1981, que preveia creixements molt més agosarats.

Blanes va haver de tramitar de nou el POUM perquè dues sentències judicials van anul·lar el del 2010. Per això, des del 2015, el govern municipal treballa en modificar el document en base a les modificacions que marquen les dues sentències, especialment pel que fa al tema dels càmpings i la inundabilitat.