La balena de quinze metres que va aparèixer morta dissabte a la Platja Gran de Lloret de Mar es traslladarà al Centre de Recuperació d'Animals Marítims (CRAM) del Prat de Llobregat a partir de la setmana vinent per practicar-li la necròpsia. El cadàver del cetaci va ser remolcat fins al Port de Blanes, l'única instal·lació de la zona amb capacitat per fer la maniobra de rescat i trasllat.

La balena s'haurà d'extreure de l'aigua amb una grua de gran tonatge que es traslladarà especialment fins a Blanes i, un cop hissada fora de l'aigua, es posarà en un contenidor estanc per garantir que no deixi restes líquides durant el seu transport. Els experts li realitzaran una necròpsia per determinar quin ha estat el motiu de la seva mort i esbrinar la raó per la qual ha anat a parar tan lluny del seu hàbitat natural.

En un comunicat, l'Ajuntament de Blanes ha apuntat aquest diumenge que els tècnics de Medi Ambient de l'Ajuntament de Lloret de Mar, amb Protecció Civil i la Policia Local de Blanes, es faran càrrec de l'extracció i trasllat de la balena per garantir que el pas del cadàver del cetaci per l'interior de la ciutat es faci amb les màximes garanties de seguretat higièniques i ambientals.

D'aquesta manera, s'han condicionat especialment els mitjans necessaris i, sobretot, els horaris en què es podrà fer, ja que caldrà que sigui un cop passada la mitjanit, per preservar possibles mals olors. Tot plegat es farà durant la setmana vinent, sense que s'hagi arribat a concretar quin dia serà. Darrere del vehicle que traslladi el contenidor amb el cetaci haurà d'anar un equip de neteja viària, llençant aigua si fos necessari.

L'animal va ser traslladat al Port de Blanes dissabte al migdia després que un veí donés l'avís que havia aparegut una balena a la Platja Gran de Lloret de Mar, arran de la sorra. Es tracta de la mateixa balena que ja va ser albirada fa uns 10 dies davant de la costa de Tossa de Mar. Llavors l'animal ja presentava un avançat estat de descomposició, tal com es va poder comprovar en la distància, ja que estava molt inflada.

La Policia Local i Protecció Civil van instal·lar una cinta per delimitar l'accés a la zona del port on està la balena per major seguretat. Malgrat aquesta senyalització, nombroses persones s'hi han acostat durant les darreres hores per veure de prop la balena i immortalitzar-la en fotografies i vídeos.