Toca complir el pacte fet amb Acord de Maçanet i cedir l'alcaldia... li fa recança?

No, en absolut. No em fa cap recança deixar-ho perquè el currículum que porto a l'esquena poca gent l'ha tingut.

I ara vostè plegarà?

No. Deixaré l'alcaldia, però em quedaré de tinent d'alcalde per complir amb els quatre anys als quals em vaig comprometre amb el municipi, sense saber que acabaríem fent aquest pacte. Jo no vull defraudar ningú. Després de la legislatura tocarà decidir.

Aquest podria ser, doncs, el primer pas cap al final de la seva trajectòria política?

Jo només demano salut. I si em trobo bé, ja ho veurem. L'ajuntament ha sigut la meva vida, m'ha portat al Consell Comarcal de la Selva (CCS), he estat diputat i he gaudit molt i molt de veure que la gent sempre m'ha votat amb majories absolutes i simples. I això, per més diners que tingués, no ho podria pagar mai al municipi.

És que són molts anys sent alcalde de Maçanet...

Si, més de 20 anys, però intermitents. Jo vaig entrar el 1988 i després vaig ser alcalde les legislatures del 1991, el 1995, i el 1999 fins al 2003. Després el tripartit (9M-AM-PSC) em va fer fora tot i ser el més votat i el 2011 em van venir a buscar perquè es van barallar i necessitaven que els ajudés a acabar la legislatura. Jo sempre he volgut tenir l'alcaldia quan l'he guanyat de bon principi. Poques coses em poden retreure en aquest sentit.

Va ser la mateixa època en què va ser acusat d'un presumpte delicte de corrupció urbanística que va arribar a la Fiscalia?

Sí. Sembla que els feia por que em presentés a les pròximes eleccions i s'inventaven coses. En el moment que els socialistes em van venir a buscar per salvar aquell govern trencat, ho vaig fer sense demanar res a canvi. Però al final també em van empastifar.

Però després es va presentar i va ser el més votat...

El poble és intel·ligent. Hi va haver molta gent mal pensada i entremaliada que, per intentar guanyar quatre vots, miraven de fer mal a la persona sense tenir en compte que a darrere també hi ha la família. Però de tota aquella gent que em va intentar portar al jutjat, no en queda ni un, mentre que nosaltres -CiU- hem mantingut cinc o sis regidors cada legislatura.

Així, tot plegat va ser una conxorxa per apartar-lo?

Jo sé que tot allò del que se m'ha acusat s'ha demostrat que no era veritat. El dia que surti de l'Ajuntament ho faré per la porta més ampla que hi hagi perquè tot això no m'ha preocupat mai.

En el ple de dilluns Josep Maria Ciurana rebrà la vara d'alcalde. Creu que la deixa en bones mans?

Com a batlle serà novell, però ja l'ajudarem. És un noi que té molta feina -és propietari d'un taller mecànic- i entre tots l'ajudarem perquè Maçanet està per davant de tot.

Al carrer, la gent l'entén aquest canvi?

No, perquè ells (AM) tenen dos regidors i nosaltres (CiU) cinc. Ho has d'explicar molt bé i molts cops. Però vam firmar i hem de ser coherents amb el pacte.

En algun moment es va plantejar fer com l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, i trencar el pacte?

No, no té res a veure. Sóc molt amic d'en Juli Fernández (PSC) i del portaveu de CiU -Albert Gómez-, que és una bellíssima persona. Sap greu que passin aquestes coses, però com que ja les hem viscut, ja sabem el que no podem fer.

Deixa projectes inacabats com a alcalde?

Falta acabar l'N-II, que hem patit molt i hem aconseguit que fessin una nova rotonda per accedir a la urbanització Montbarbat, una obra que per a mi és molt desitjada. I també resoldre el problema de l'aigua al Residencial Park, que està als jutjats i espero i desitjo de tot cor que en aquests dos anys que ens queden al govern es pugui resoldre.

I en dues dècades, molts d'acabats?

El teatre; la biblioteca enorme, preciosa i moderna; l'escola de música; el pavelló; l'institut; dues escoles de Primària; la piscina, que la deixarem nova de trinca... Jo penso que més no podíem fer.

I la gent ho valora?

Sí, sí que ho valoren. Si no els pressiones amb impostos, els dones un bon servei de recollida de deixalles i de neteja, equipaments o una bona festa de la vellesa, el poble ho acaba agraint perquè, en definitiva, paga la contribució perquè se'ls retorni amb coses d'aquestes.

Si es torna a presentar a les pròximes municipals, ho farà amb el PDeCAT?

No ho sé. De moment sóc independent i tothom m'estima (Riu). I el PDeCAT... sempre dic que, per a mi, es van equivocar canviant de nom .

I si finalment decideix retirar-se, la successora natural serà Natàlia Figueras?

Ara per ara és la segona de la llista. I és una noia que ha estudiat dret, és molt jove, molt maca i molt treballadora, i crec que la successora natural ha de ser ella per força. No té ganes de jubilar-se i descansar?

Tinc 66 anys, i si em jubilés, no seria pas per cobrar perquè, total, serien 30 euros més del que cobro ara sent alcalde. És aquell cuc que portem a dins, que ens agrada el que fem i ens fa continuar.

Però tanta dedicació no suposa molts sacrificis?

M'he entregat en cos i ànima, i a vegades, quan miro enrere, que no m'agrada fer-ho, m'adono que per la política m'he perdut coses maques, com el creixement dels meus fills. Però l'agraïment que tinc al poble és desmesurat, perquè sempre m'han fet confiança. Però si hagués de tornar a començar, intentaria estar més a casa amb els fills. Ara gaudeixo dels nets.

Algunes persones l'anomenen el «Sheriff» de la Selva. S'hi considera?

No m'hi he considerat mai. Sí que em deien el «Papi» i el «Padrino» i coses d'aquestes, perquè he tingut un defecte o virtut: sempre que hi ha hagut un problema amb un vigilant o funcionari, jo m'he culpabilitzat per salvar-lo, i m'he guanyat qualificatius com el «Papi», el «Padrino» o el «Sheriff». Que em diguin coses d'aquestes de bon rotllo, sempre és agraït.