L'Audiència de Girona ha apujat cinc anys el compliment màxim de la pena de presó a l'expolicia que va matar la cunyada i va apunyalar la parella a Caldes de Malavella el 28 de maig del 2013, cometent el crim davant les dues filles menors d'edat de la víctima mortal. Fa dues setmanes, el tribunal va imposar 14 anys més de reclusió per a Antonio Alcaraz, que un any endarrere havia renegat del pacte del primer judici (que el Tribunal Suprem va obligar a repetir) en el qual havia estat condemnat a 21 anys de presó.

En aquesta nova sentència, l'Audiència va recollir les peticions de la fiscalia i de les acusacions particulars, condemnant-lo així a 35 anys de reclusió pels delictes d'assassinat de la cunyada, de lesions a la dona i de lesions psíquiques a les nebodes. La resolució també va apuntar que, segons el codi penal, Alcaraz compliria un màxim de 20 anys de presó.

Ara bé, sobre aquest darrer punt, les acusacions particulars -defensades pels advocats Samuel García-Quintas i Anna Tomàs- van demanar un aclariment a l'Audiència de Girona. El motiu és que consideraven que, seguint el codi penal, el condemnat havia de complir un màxim de 25 anys de reclusió (en lloc de 20 anys).

Ara el tribunal ha donat la raó a les acusacions particulars, ja que ha resolt que es va produir «un error material» en la transcripció de la sentència. Per tant, ha anunciat que, segons el codi penal, el compliment màxim de la pena de presó per a Alcaraz passa a ser de 25 anys, cinc anys més del que s'havia fixat en aquesta nova sentència.

L'article 76 del codi penal estableix que el màxim de reclusió és de 20 anys, tot i que aquest límit s'apuja cinc anys -fins als 25 anys- quan el processat ha estat condemnat per dos o més delictes i algun d'ells està castigat per la llei amb una pena de presó de fins a 20 anys. Aquest és el cas d'Alcaraz, a qui l'Audiència va imposar 20 anys de presó pel delicte d'assassinat a la cunyada, 5 anys de presó pel delicte de lesions amb un instrument perillós a l'esposa i 10 anys de presó pels dos delictes de lesions psíquiques a les nenes.