El castell inflable de Caldes de Malavella no estava ben fixat. Aquesta és una de les conclusions de la investigació dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de Santa Coloma de Farners, que porta el cas de l'accident de diumenge que va deixar una víctima mortal, una nena de 6 anys de Tordera. Si això s'acaba confirmant com la causa de la tragèdia, els responsables del local podrien acabar imputats.

De moment, però, els fets no estan judicialitzats perquè els Mossos encara no han entregat l'atestat al jutjat de Santa Coloma. La investigació va continuar ahir i va quedar totalment descartat que s'hagués produït una deflagració, malgrat que la gent que es trobava al restaurant Mas Oller havia declarat haver sentit una explosió.

Aquest és l'inflable del tràgic accident de Caldes

Aquest és l'inflable del tràgic accident de Caldes

Ahir al lloc dels fets es van traslladar els pèrits de l'assegurança. En paral·lel, els Mossos seguien inspeccionant -a la comissaria- el castell inflable, de quatre per cinc metres, que es va aixecar uns 10 metres del terra i es va desplaçar uns 40 metres de distància.

Els agents ja han pogut constatar que en el moment del sinistre l'atracció no estava subjectada pels sis punts d'ancoratge dels quals disposava, sinó que només per dos. Per això, els Mossos estudien diverses hipòtesis i plantegen la combinació de dos factors: que al mal ancoratge s'hi pugui sumar una altra circumstància, com un error mecànic en la vàlvula d'escapament o un mal funcionament del motor que inflava l'atracció.

De fet, per aclarir-ho, en la investigació també hi treballa l'àrea d'Indústria del Departament d'Empresa de la Generalitat, cosa que podria suposar alguna sanció per als propietaris del restaurant.

Aquest inflable pertanyia a l'establiment, però el seu propietari, Jaume Matas, en declaracions a RAC1, va relatar ahir que el «tenia en proves» i va afegir que no s'explicava què havia succeït. Aquesta instal·lació estava ubicada al seu restaurant des de feia un parell de mesos i fins aquest diumenge, segons va declarar, no havia tingut «cap problema de funcionament».

En declaracions a l'ACN, el propietari del Mas Oller va remarcar: «No sé si s'havia de demanar un permís per posar un castell d'aquests, però sí que complia totes les normatives». Matas no va entrar a valorar les possibles causes del sinistre tot i que va reconèixer que la instal·lació estava subjectada només per dos dels punts d'ancoratge.

No havia informat el consistori

L'altre factor destacat de l'accident es basa en els permisos de l'atracció. L'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, va explicar que l'inflable no comptava amb el permís del consistori, ja que el propietari no havia informat que l'instal·lava. Balliu va apuntar que, encara que sigui una activitat en una finca privada, és «obligatori» notificar-ho a l'Ajuntament, malgrat que es consideri com un període de proves.

La normativa de seguretat dels inflables

La normativa de seguretat dels inflables

Per això, el consistori no descarta obrir un expedient sancionador per aquest fet. Tot i això, Balliu va admetre que el castell inflable tenia l'homologació necessària per poder funcionar. Pel que fa al restaurant, el batlle va subratllar que fins ara no hi havia hagut cap problema en aquest establiment, que funciona des de principis dels anys 90, si bé encara té un parell d'aspectes a legalitzar de la seva construcció.

Pel que fa als infants que estaven jugant a l'inflable quan es va produir l'accident, es tracta de nens i nenes de Tordera, Blanes i Sils. D'una banda, la menor que va morir diumenge era veïna de Tordera, igual com altres de les nenes ferides, que celebraven juntes una festa d'aniversari al restaurant Mas Oller, on també participava una altra petita de Blanes. Entre els ferits també hi ha dos germans de Caldes, que feia poc que havien anat a viure a Sils.