La Conselleria d'Interior ha obert un expedient informatiu per si es poguessin desprendre irregularitats administratives en la instal·lació del castell inflable. Així ho va anunciar ahir el conseller d´Interior, Jordi Jané, en declaracions als periodistes, durant les quals va mostrar el suport del Govern a la família de la nena morta i a les dels altres sis menors ferits en aquest «tràgic accident».

En relació amb la investigació oberta pels Mossos d'Esquadra per aclarir les circumstàncies de l'accident, Jané no va voler donar detalls, encara que va afirmar que si el restaurant hagués sol·licitat la llicència -cosa que és preceptiva- s'hauria revisat la instal·lació abans de concedir-la.

De fet, l´article 39.4 de la llei d´espectacles de Catalunya estableix que en aquest tipus d'atraccions els respon­sables han de presentar al consistori els manuals d'instruccions i les certificacions tècniques específiques corresponents al muntatge i la instal·lació i que el consistori ha de verificar la seguretat exterior i global d'aquestes instal·lacions.

A més, la normativa europea de seguretat sobre castells inflables recull que sempre hi ha d'haver un monitor que els vigili o que la instal·lació s'ha de desmuntar si el vent bufa a més de 38 km/h. També precisa com s'han de fabricar els inflables o instal·lar-los, entre altres aspectes.

En aquest sentit, el conseller va afirmar que, malgrat «l'aparença inofensiva» d'aquest tipus d'atraccions, és imprescindible que qui en tingui demani «sempre» l'autorització municipal. «Estic convençut que el propietari del castell inflable no desitjava que passés l'accident, però les coses passen», va apuntar Jané.

En aquesta línia, va indicar que agents de la unitat científica dels Mossos d'Esquadra estan revisant el castell, així com el motor annex, per analitzar les causes del sinistre. El conseller va afegir que els Mossos han posat el cas en coneixement del jutjat de guàrdia de Santa Coloma de Farners, si bé el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va precisar que el magistrat encara no l'ha judicialitzat perquè està pendent de rebre l'atestat policial.