El cap de llista d'Acord per Maçanet (AM), Josep Maria Ciurana, es va convertir ahir al vespre en el nou alcalde de Maçanet de la Selva després de rebre la vara de batlle de mans del convergent, Antoni Guinó. D'aquesta manera es va donar compliment al pacte de govern fet «in extremis» entre aquestes dues forces polítiques després de les eleccions municipals de 2015, pel qual AM assegurava la reelecció de Guinó com a batlle a canvi de poder ocupar l'alcaldia els dos darrers anys de mandat. Tot i que el canvi estava previst per al 13 de juny, Guinó el va avançar i es va fer efectiu ahir en un ple en el qual no van faltar els elogis i les crítiques per una i altra banda i una sorpresa inesperada per part d'ERC.

El primer a intervenir davant una sala plena de gom a gom va ser l'alcalde sortint, Antoni Guinó, qui va demanar un minut de silenci per a la nena de sis anys que va morir a Caldes diumenge. Tot seguit, va recordar el motiu d'aquest canvi i va repassar alguns dels projectes més destacats dels seus mandats com la nova piscina municipal o els vestidors de la urbanització Residencial Park.

«Quan vam tornar a entrar a l'Ajuntament el 2011 vam trobar un endeutament del 111%. Ara és del 40% i el volem abaixar fins al 28% al final de la legislatura», va detallar Guinó, qui va reconèixer que en aquests anys hi ha hagut «il·lusió i ressentiment».

D'altra banda, ERC va donar la sorpresa de la nit quan el seu portaveu, Xavier Xarbau, és va proposar per ocupar l'alcaldia. «Ens presentem perquè ens considerem l'alternativa i cal un canvi de fer d'aquest govern», va explicar Xarbau. Tot i això, l'elecció de Ciurana es va confirmar amb vuit vots a favor (AM, CiU i PP) i 5 en contra (ERC i PSC).

Nascut el 1963, Josep Maria Ciurana ha estat 14 anys regidor de Maçanet per AM, 12 dels quals ho va fer com a número dos de la llista. Durant aquests anys -en els quals aquest grup independent va governar en un tripartit format per 9M i PSC-, Ciurana va ser regidor de Serveis, de Festes i de Cultura.

En els darrers dos anys ha ocupat el lloc de quart tinent d'alcalde i d'edil de Fires i d'Obres i Serveis. A més, està molt vinculat amb el teixit associatiu i cultural del poble. AM compta amb una segona representant al consistori, Raquel Reyner, que fins ara ocupava la regidoria de festes i era primera tinent d'alcalde, un lloc que passarà a ocupar Antoni Guinó.

«Necessitem fer política emparant-nos en la veritat, en el sentit comú i en el respecte», va dir el nou batlle després de jurar el càrrec. «La nostra voluntat és millorar la relació i la convivència entre la oposició i l'equip de govern», va explicar, assegurant que seguirà el full de ruta pactat.

Respecte a un possible canvi en el cartipàs, Ciurana va especificar a Diari de Girona que «tot i que el pacte no ho diu» es podria estudiar en relació amb les necessitats de cada edil. «Si veiem que alguns es troben més còmodes portant una o una altra cartera, o per gruix de feina o disponibilitat necessita fer un canvi, doncs ho canviarem, però en principi no està pactat» va dir el nou batlle, qui va assegurar que té previst reunir-se individualment amb cada edil. «Intentaré que tothom estigui a gust, que puguin fer la seva feina sobretot enfocada en les futures generacions», va concretar.

En relació amb el mandat que enceta, va recordar que el seu grup està acostumat a treballar en equip, una política que seguirà aplicant. Amb aquest canvi, la formació Independents de la Selva (IdS) aconsegueix la seva setena alcaldia.