Els grups municipals d'ICV-EUiA i Batega, a l'oposició a l'Ajuntament de Blanes, han posat sobre la taula les seves quatre condicions per desencallar la legalització dels terrenys ocupats il·legalment per dos càmpings del municipi: el Bella Terra i el Blanc d'Eivissa. D'aquestes quatre, en destaquen dues, ha exposat el regidor d'ICV-EUiA Víctor Catalán: que les propietats abonin les dues multes per l'ocupació il·legal i recuperar un conveni signat entre l'Ajuntament i el càmping Bella Terra per a la cessió de 17.000 metres quadrats al consistori.

Les altres dues són que les propietats i els comitès d'empresa dels dos càmpings signin un conveni laboral i que els diners de les multes es destinin a millores en l'àmbit turístic de la vila. Les dues formacions van fer la proposta en la reunió de dilluns, que va tenir continuació el dimarts i, per avui, n'està programada una altra al vespre, després de la comissió informativa.

Consensuar la legalització dels càmpings és indispensable perquè el nou POUM municipal pugui prosperar, ja que la seva aprovació va quedar frustrada en el ple d'abril ja que el PSC, CiU i el PP es van quedar sols defensant la possible regularització, en clara minoria respecte dels altres grups que s'hi oposaven.

Des d'aleshores, hi ha hagut quatre reunions que no han portat enlloc. Aquest dilluns, però, ICV i Batega van plantejar la seva proposta que obriria la porta a la legalització dels terrenys ocupats il·legalment pels càmpings. Són quatre condicions, però una de central: que els càmpings renunciïn a recórrer les multes -d'1,5 milions d'euros per al Bella Terra i d'1,3 milions per al Blanc d'Eivissa, si bé aquesta encara no ha estat imposada-.

Catalán sosté que l'abonament d'aquests dos imports seria «un gest» dels propietaris per seguir amb la negociació per a la legalització de les seves activitats. En aquest sentit, ha afirmat que «no facilitarem cap legalització fins que paguin o mostrin el compromís de pagar».

Conveni del 2008

PSC i CiU han posat en dubte que es pugui exigir als sancionats que no recorrin, però en tot cas, s'ha encarregat un estudi jurídic sobre si se'ls pot fer aquesta petició. Catalán ho veu més fàcil i ha exposat que, simplement, l'Ajuntament ha d'explicar aquesta condició a les propietats perquè s'obri la porta a la regularització, i que, aleshores, decideixin què fan.

Quant al conveni del 27 de juny de 2008, signat entre la propietat del Bella Terra i els aleshores alcalde Josep Trias i regidor d'Urbanisme Carles Gibert, Catalán ha exposat que volen que es compleixin dos punts: la cessió de 2.500 metres quadrats a l'Ajuntament per fer un vial a l'avinguda Madrid i al carrer Colom i la cessió de 14.500 metres quadrats més del front marítim perquè la corporació local els cedeixi després a l'Estat perquè hi executi el camí de ronda.

El regidor ecosocialista ha manifestat que si es complissin aquests condicions veurien amb millors ulls la regularització de les ocupacions il·legals, de manera que podrien plantejar-se l'aprovació inicial del POUM. En tot cas, el vot en la provisional podria canviar si n0 arriben a acords en altres punts en què estan en desacord i que tenen a veure amb quin model de ciutat es vol desenvolupar com, per exemple, regular el nombre de supermercats que hi pot haver en barris on hi ha una forta presència de teixit comercial amb l'objectiu de protegir el petit comerç.

Un pla d'ocupació

Amb els vots d'ICV-EUiA i de Batega, PSC i CiU tindrien la majoria absoluta per aprovar inicialment el POUM, en tot cas, són dos els vots que els falten per assolir els 11 regidors que són la majoria, cosa que també la poden aconseguir amb els grups municipals d'ERC -soci seu al govern-, Ciutadans o la CUP, sempre que el PP mantingui el seu posicionament favorable.

Precisament, la CUP ha plantejat la realització d'un Pla d'Ocupació per recol·locar els treballadors dels dos càmpings en cas que no es legalitzin i perdin la feina, cosa que té el suport d'ICV-EUiA.

Té la mateixa idea ERC, el portaveu del qual, Àngel Canosa, va reunir-se ahir amb la delegada de Treball de la Generalitat, Marta Casacuberta; el primer secretari d'UGT a Girona, Xavier Casas; un representant de la Federació de Comerç i Hostaleria a Girona, Maxi Rica; i el representant dels treballadors del càmping Bella Terra per la CGT, Víctor Bassols; a més de representants d'ICV-EUiA i de Batega.

Segons ERC, l'objectiu de la trobada és buscar altres vies d'ocupació per als treballadors que puguin anar a l'atur i perquè la Generalitat faci un Pla d'Ocupació. Per aquest motiu, Esquerra considera que cal saber quants treballadors es veurien afectats, quina edat i formació prèvia tenen, entre d'altres elements per realitzar un pla d'ocupació ajustat a la realitat.

Catalán ha precisat que l'aprovació del POUM a l'Ajuntament no garanteix que la Generalitat l'acabi aprovant.