Uns 300 pares i alumnes de l'escola Pere Torrent de Lloret de Mar s'han concentrat aquest dimarts al matí a l'entrada del col·legi per exigir més recursos i que el centre sigui de màxima complexitat. L'AMPA assegura que tenen alumnes de 32 països diferents, molts de famílies amb pocs recursos econòmics i que han arribat a un punt "insostenible" perquè no tenen suficients professors per "gestionar la diversitat". Per això, reclamen al Departament d'Ensenyament que, de cara al curs vinent, apliqui totes les mesures específiques de les escoles d'alta complexitat, que inclou destinar-hi més mestres, que se substitueixin les baixes des del primer dia o que es redueixin el nombre d'alumnes per aula. "Estem lluitant pel futur dels nostres fills", ha afirmat la presidenta de l'AMPA, Meena Tomaszek.

La resolució provisional dels centres que es consideraran de màxima complexitat ha encès les alarmes dels pares i els alumnes de l'escola Pere Torrent de Lloret de Mar. El motiu és que no estan inclosos al llistat. "Fa temps que ho demanem perquè a l'escola hi ha molts nens nouvinguts i això, que veiem com una oportunitat, s'està convertint en un problema perquè no tenim suficients recursos", ha detallat la presidenta de l'AMPA.

Segons detallen els pares, a l'escola de prop de 500 alumnes hi ha estudiants provinents de 32 països diferents. A més, asseguren que els pares tenen feina de baixa qualificació, molts estan a l'atur i hi ha un alt percentatge d'alumnes amb necessitats educatives específiques. "Complim amb els requisits", assenyalen.

Com que temen que aquest llistat provisional s'acabi convertint en definitiu i no es consideri el centre de màxima complexitat, han decidit convocar una protesta aquest dimarts i no descarten continuar amb les mobilitzacions. "Hem hagut d'arribar fins a aquest extrem perquè se'ns escolti", ha lamentat Tomaszek. Uns 300 pares i alumnes s'han concentrat a les portes de l'escola a tres quarts de nou del matí, amb pancartes reclamant més recursos per atendre els alumnes.

"Els nens que entren nous cada any i venen de diferents països han de tenir una adaptació a la llengua i això implica tenir més professors per atendre'ls", ha dit la vicepresidenta de l'AMPA, Iolanda Peralta. Els pares exigeixen que es redueixi el nombre d'alumnes per classe, que s'impulsin les aules d'acollida i que se substitueixin les baixes dels professors des del primer dia. "Els professors estan molt implicats i són de deu, però a vegades no poden fer més", han lamentat.

Els pares també assenyalen que a Lloret de Mar sí que hi ha dos instituts considerats de màxima complexitat però cap escola d'infantil i primària. "Ens sembla contradictori", ha criticat Peralta. L'AMPA assegura que continuarà "lluitant pel futur dels nostres fills".

El regidor d'Ensenyament de Lloret de Mar, Jordi Sais, ha fet costat als pares durant la protesta. "L'escola pateix mancances per la seva complexitat i estem treballant amb els serveis territorials perquè aquestes carències es reconeguin", ha explicat. Per això, espera que les reunions que estan mantenint amb els responsables del Departament "fructifiquin" i el Pere Torrent sigui centre de màxima complexitat.

"No s'ha rebutjat res, s'estan recollint indicadors dels centres i continuem avaluant les necessitats", ha conclòs Sais.

En vies d'estudi

El director territorial d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, ha destacat que el llistat es provisional i que és un primer llistat que pot acabar variant. Actualment, el Departament està valorant els indicadors socioeconòmics del centres de la demarcació per actualitzar quins són els que necessiten més recursos en relació als que es van determinar el 2014.

Polanco, però, ha volgut fer una crida a la calma i ha assegurat que, encara que al final el Pere Torrent no es consideri de màxima complexitat, tindrà els recursos que necessita. "Sempre que el centre ha necessitat més recursos els ha tingut", ha afirmat Polanco i posa com a exemple que fa menys d'un més van reforçar l'aula d'acollida. A més, exposa que precisament en aquesta escola de Lloret de Mar el nombre d'alumnes per aula està per sota del màxim que fixa el Departament.