L'equip de govern de Vilobí d'Onyar (GMI) va aprovar en el ple d'ahir l'Avanç del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que preveu -entre altres qüestions- un creixement moderat per a Vilobí; de millora, a Salitja; àrees d'ús residencial a Sant Dalmai, Cal Ferrer Pagès i Can Terrer; i una proposta de creixement per a serveis aeroportuaris a l'entorn de l'aeroport.

Ho va fer, però, sense els vots favorables dels cinc regidors de l'oposició, el PDeCAT, els quals van criticar que el document presentat és «pràcticament el mateix» que va ser aprovat de manera inicial el 2010 -quan tenien l'alcaldia- i que van acabar descartant a principis del 2015 a causa de les recomanacions fetes per la comissió territorial d'Urbanisme de Girona.

«Després dels canvis recomanats per Urbanisme, que afectaven sobretot la urbanització de Can Baells, vam decidir aparcar-lo i acabar-lo de treballar després de les eleccions», va dir la portaveu dels convergents, Olga Guillem.

Després de les municipals, però, el GMI va obtenir l'alcaldia i l'abril del 2016 es va aprovar per unanimitat iniciar la tramitació del nou pla urbanístic, que va ser encarregat al Consell Comarcal de la Selva amb un pressupost de 91.400 euros.

«Fer un POUM és un procés molt llarg que a nosaltres ens va costar vuit anys i 80.000 euros. Ara presenten un pla que és pràcticament el mateix que vam acabar descartant però que ha costat 91.400 euros. Aquests diners ens els podríem haver estalviat», va lamentar Guillem.

Per la seva part, l'equip de govern va explicar que l'Avanç té per objecte l'ordenació urbanística del municipi, tant dels nuclis tradicionals com de les urbanitzacions, així com del sòl no urbanitzable, ja que actualment la normativa vigent és la del 1987. «Quan vam entrar vam decidir iniciar-lo de nou per no generar inseguretat jurídica, ja que estava molt potinejat», va subratllar el regidor d'Urbanisme, Quim Vivas, qui va avançar que la previsió del GMI és portar el document a la seva aprovació inicial «a finals de 2017».

Creixement moderat

Actualment, al municipi de Vilobí d'Onyar hi ha unes 115 hectàrees de sòl urbà (consolidat i no consolidat) i només unes 10 Ha de sòl per urbanitzar, de les quals unes 5 Ha són per a sòl industrial; per tant, només resten unes 5 Ha per al creixement residencial. Segons l'equip de govern, el nou planejament aposta per un creixement moderat d'unes 17 Ha, les quals inclouen les 10 Ha existents de creixement previst.