Blanes i Tarragona s´han aliat per aconseguir que els concursos de focs artificials que celebren al municipi, els únics a Catalunya i amb 47 i 27 anys d´història respectivament, tinguin més visibilitat, més ressò i siguin considerats patrimoni cultural immaterial per part de la Generalitat que s´ha compromès a incorporar-ho al catàleg actual. Així, neix el projecte ´Els focs artificials de Catalunya´ que, a més de compartir coneixement, experiències, difusió i activitats, ha de ser l´embrió per un certamen internacional que sota la marca de Catalunya i amb col·laboració de l´administració, doni encara més projecció a aquesta manifestació cultural present a bona part de les festes majors del país.

Els concursos de focs artificials de Blanes i Tarragona entraran a formar part del catàleg de patrimoni cultural immaterial a curt termini. D´aquesta manera es donarà més visibilitat a una manifestació cultural que, segons la regidora de Festes i Patrimoni de l´Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, estava molt amagada fins ara. Amb aquesta aliança, es pretén sumar esforços entre els dos municipis, per genera sinergies i poder donar més visibilitat, més difusió i més repercussió als concursos de focs que enguany arriben a la 47a edició en el cas de Blanes i a la 27 en el cas de Tarragona.

Pel regidor de cultura i Festes de l´Ajuntament de Blanes, Quim Torrecillas, aquest esforç que es fa al costat de Tarragona ha de servir per potenciar aquests concursos que s´ha ´´repetit en el temps i estan reconeguts per la gent que en gaudeix´´. Per Floria és important perquè el reconeixement de fet cultural implica que hi ha innovació, participació ciutadana, història i molta relació amb els sectors econòmics que es beneficien de l´acte en sí, com pot ser el turisme. Per això, Floria aposta perquè Blanes i Tarragona puguin fer també de ´´prescriptors´´ a altres poblacions que tinguin els focs dins les seves festes majors però que encara no s´hagin plantejat donar-li més projecció. Per això aspiren a convertir-se en referents.

A més de reconeixement com a patrimoni cultural immaterial, l´aliança entre Blanes i Tarragona ha de servir per intercanviar experiències, coneixement i activitats relacionades amb els focs artificials, com poden ser jornades formatives. Un dels reptes més importants del projecte ´Els focs artificials de Catalunya´ és crear una marc, un certamen internacional a mode de festival, que aglutini els concursos de focs artificials. El projecte encara és incipient i s´estan treballant les fórmules possibles per establir aquest lligam. En aquest sentit, Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, ha explicat que és una opció per a que les empreses guanyadores tinguin més ´´repercussió i generin més feina´´, i per tant, funcioni com ´´un estímul més´´ d´aquestes companyies que any rere any participen als concursos.

10 companyies pirotècniques als concursos d´enguany

El concurs de Tarragona, que se celebra al marge de la festa major entre el 28 de juny i l´1 de juliol, arriba enguany a la 27a edició. HO farà amb quatre companyies, la Turís, del País València, els Hermanos Ferrández, de Múrcia, els Martarello, d´Itàlia, i l´Accitana Maria Angustia, de Granada. Són les quatre empreses escollides d´entre 15 que van presentar-se, buscant ´´qualitat i pluralitat´´. Floria ha destacat que serà un concurs molt ´´competit´´ i ha recordat que per primera vegada s´ha organitzat una conferència oberta a la ciutadania i una exposició fotogràfica que dona ´´altres punts de vista´´ als focs, i per tant, li han donat més participació ciutadana.

Blanes, que ja arriba a la 47a edició, té un dia més de concurs, i per tant, durant 5 nits es podran gaudir de cinc companyies. Serà entre el 22 i el 26 de juliol. Les empreses escollides són de Madrid, del País Valencià, de Múrcia de França i ´´de reconegut prestigi´´ amb ´´plantejament molt interessants´´. El regidor de Festes ha destacat l´empresa francesa que proposa un espectacle ´´molt original´´ que relaciona els colors amb les estacions de l´any. Les quatre empreses espanyoles ha dit Torrecillas, ja han guanyat en alguna ocasió el concurs de Blanes i per això, augura un bon certamen ´´de primer nivell´´.