a revetlla de Sant Joan ha quedat pràcticament oblidada a Anglès i són molt pocs els que la celebren encara. Per això ara, l'ajuntament i la Colla Gegantera han unit esforços i idees per intentar recuperar i consolidar aquesta festa catalana a través de les bruixes que protagonitzen les llegendes locals i el foc d'un dels nous membres de la localitat selvatana: en Pere Motero, un nou gegant capaç de «llençar» espurnes per les mans.

Segons va explicar el regidor de festes i cultura, Josep Casadellà (AM), amb el temps, la festa de Sant Joan s'ha anat perdent al poble i pràcticament ja no es viu. «Fa uns anys vam intentar fer un sopar popular i no va funcionar» va explicar l'edil anglesenc qui va remarcar que, lluny de rendir-se, ara han decidit provar una estratègia més original. «Volem engegar una tradició que es pugui consolidar i créixer cada any amb més activitats i atraient més públic» va afegir Casadellà.

De moment però, i sota el reclam «Sant Joan et crema per dins», començaran amb dues propostes que tindran les flames com a protagonistes: una processó de torxes i el despertar del foc. La festa arrencarà a dos quarts d'onze de la nit a Can Cendra, des d'on es baixarà en cercavila fins a la plaça de la vila. O almenys aquesta és la previsió inicial. «Si al final som poca colla, segurament ho farem tot als jardins de Can Cendra» va detallar l'edil de festes.

Aquestes torxes seran portades per les bruixes de la llegenda del Castell d'Anglès que explica es reunien en aquest indret amb el propòsit de desencadenar una pedregada. Per aconseguir-ho, feien un ball, orinaven dins un sot, i quan era ple el picaven amb una vara de freixe. D'allà, en sortia una boira que generava un núvol de pedra que danyava els camps dels pagesos. Aquests enrabiats, les apallissaven amb els mànecs de les eines del camp i a cada cop els trencaven un os. «La idea és que, tal com feien les bruixes de la llegenda, es faci un ball amb el qual concedir el poder del foc a en Pere Motero. Un poder que haurà de renovar cada any la nit de Sant Joan» va avançar Casadellà qui va exposar que el gegant d'Anglès, en escopir foc per les mans, representarà el diable protagonista d'una altra llegenda local.

I no faltarà tampoc, la gran foguera típica d'aquesta festa que marca l'inici de l'estiu. «Anirem a buscar la flama a la Cellera de Ter i després encendrem el foc» va puntualitzar el regidor qui va recordar que a la seva localitat veïna, fa molts anys que hi arriba la Flama del Canigó amb la qual encenen l'icònic fogueró de Sant Joan.

A més, amb aquesta festa innovadora, la colla gegantera espera poder atraure nous membres, tal com ja va passar amb el nou gegant que es va estrenar el gener passat. Actualment la colla anglesenca té una vintena de membres de totes les edats, però necessiten més gent, sobretot jove. «Un esdeveniment com aquest els servirà per donar-se a conèixer per la comarca, perquè costa molt trobar gent» va dir Casadellà qui va destacar que en Pere Motero, està molt sol·licitat en les trobades de motards.

De moment però, aquest atípic gegant, es quedarà a Anglès a esperar l'arribada de la nit més curta de l'any.