Les famílies de les víctimes de l'accident de l'inflable de Caldes de Malavella van declarar ahir al Jutjat de Santa Coloma que «no hi havia cap persona vigilant» el castell en el moment dels fets. Segons va explicar l'advocat que representa les famílies, Carles Alabau, des de la direcció del restaurant tampoc van comunicar als pares que havien d'assumir la supervisió dels nens mentre eren al castell.

«L´únic que hi havia eren quatre consells de seguretat escrits a mà en un lateral de l'inflable amb normes com no pujar descalç o no fumar damunt l'atracció» va ressaltar Alabau.

En l'accident, que es va produir el 7 de maig al restaurant Mas Oller, van resultar ferits set menors. La més greu, una nena de sis anys, que va morir poc després a l'Hospital de la Vall d'Hebron, on havia estat traslladada en un helicòpter medicalitzat.

Els pares dels nens van arribar cap a les onze del matí acompa­nyats dels seus advocats, Carles Alabau i Javier Nieto, els quals van anunciar que han encarregat un informe tècnic per esclarir les possibles negligències que es van cometre i que van provocar l'accident, també per part de les administracions competents.

Segons va explicar Alabau, després de les declaracions a instrucció del matrimoni investigat, van tenir accés a la causa i van detectar «anomalies greus» i «forces irregularitats» tant en aspectes administratius com documentals.

Sense entrar al fons de l'informe encarregat fins que estigui acabat, va avançar que analitza si hi ha negligències a nivell de seguretat, de vigilància de l'inflable i, també, en la manca de control i regulació administrativa.

En aquest sentit, no descarta acabar demanant que s'imputi alguna administració com a responsable penal o civil, com ara l'ajuntament de Caldes o la Generalitat, si l´informe conclou que no van complir amb les seves obligacions de control i regulació.

Vent en el moment dels fets

Les declaracions de les cinc famílies van acabar cap a dos quarts de dues i segons van explicar els advocats de l'acusació particular i el de la defensa, el jutge va preguntar sobretot qüestions relacionades amb la seguretat i amb la vigilància de l'inflable.

També sobre si bufava vent en el moment en què l´inflable va sortir disparat. «Tots han dit que no hi havia cap persona vigilant l'inflable», va explicar Alabau.

El lletrat de l'acusació particular va ressaltar que l'accident és conseqüència d'una «negligència clara» en la seguretat i va explicar que, segons els testimonis, el castell es va aixecar un primer moment uns metres i després va sortir disparat.

«Va bolcar i van començar a caure els nens, alguns a 39 metres de distància», va lamentar. Tots els advocats van explicar que els pares indiquen que, en el moment de l'accident, bufava vent. «Alguns fins i tot parlen de ràfega de vent», va exposar 'advocat de la defensa, Carles Monguilod.

La defensa no descarta que aquesta sigui l'explicació final sobre per què l'inflable va sortir catapultat amb els set menors a sobre. Monguilod va detallar que, tot i l'informe del Servei Meteorològic de Catalunya inclòs a l'atestat dels Mossos d´Esquadra, els testimonis apunten a una ratxa de vent sobtada.

L'advocat va explicar que algun dels testimonis va entrar amb màniga curta a la terrassa i que després es va haver de tapar per la sensació de fred. El lletrat va insistir que a hores d'ara encara no hi ha cap explicació satisfactòria sobre què va provocar l'accident, ni el vent ni la subjecció per només dos dels deu possibles punts d'ancoratge.

Per això, va demanar esperar als resultats finals de l'informe encarregat pel jutjat a la unitat d´enginyeria forense de la policia espanyola. Tot i això, Monguilod va reiterar que aquesta manca d´explicació demostra que es tracta d´un accident «imprevisible».

«Encara que s'hagi comès algun tipus de negligència, no seria greu perquè no es podia preveure ni evitar l'accident», va indicar l'advocat que va insistir, a més, que «no està clar» que la normativa europea sigui d'aplicació al país. «De totes maneres, si no hi havia vent i va ser una ràfega, no es podia preveure i posar-hi més ancoratges», va dir.

Estat de salut dels ferits

Sobre l'estat de salut dels ferits, Alabau va explicar que hi ha «alguns nens afectats greument en un procés lent» on caldrà veure «com va evolucionant» el procés de recuperació i rehabilitació. Després, els metges forenses seran els encarregats de determinar el grau d'afectació i les possibles seqüeles dels sis menors ferits.

El 27 de juny van declarar com a investigats el matrimoni propietari del restaurant i, també, els treballadors que s'encarregaven de muntar i desmuntar l'inflable. El jutjat ha citat a declarar més testimonis per al dia 18 (entre treballadors del Mas Oller i de l´accident).

{C}