El Suprem desestima el recurs de Vichy per l'aigua del pou de la Repsol de Caldes

L'Ajuntament reivindica l'ús públic d'aquest bé amb la construcció d'un centre termal

18.07.2017 | 09:16
L´empresa de Vichy Català

El Tribunal Suprem ha donat un cop de porta a la reclamació de l'empresa Vichy Catalan SA sobre el pou de la Repsol de Caldes de Malavella. El Suprem no ha admès a tràmit el recurs de cassació de l'empresa per falta de fonament contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que avala que l'aigua d'aquest brollador és pública i que l'Ajuntament la pot explotar.

D'aquesta manera, el Suprem deixa el camí lliure perquè la corporació de Caldes segueixi endavant amb el seu projecte d'aprofitar l'aigua d'aquest pou per fer un centre termal.

L'alcalde de Caldes, Salvador Balliu, va mostrar ahir la seva satisfacció per la resolució judicial i va reivindicar l'ús públic d'aquest pou. El Suprem, a més, imposa les costes processals a Vichy Catalan.

La disputa va arrencar el 14 de desembre de 2012 quan la direcció general d'Energia i Mines de la Generalitat va declarar mineromedicinal l'aigua d'aquest pou. Aquesta declaració permetia a l'Ajuntament iniciar els tràmits per al seu aprofitament. Però el 19 de març de 2013, Vichy Catalan va presentar un contenciós administratiu contra la declaració de Mines.

Aleshores, en declaracions a aquest diari, Balliu va explicar que històricament l'empresa havia impedit anteriorment l'obertura de nous pous al·legant la zona de protecció. Aquest pou, però, es troba fora d'aquest radi de 500 metres dels ja existents, de manera que aleshores l'empresa va argumentar que el pou de la Repsol era una veta del seu manantial, de manera que podia afectar el seu.

Aquell 2013, Balliu ja va afirmar que l'aigua de Vichy i la del pou de la Repsol no eren del mateix manantial perquè hi havia anàlisis que ho demostraven.

Comptadors als pous

Abans d'arribar al Suprem, el TSJC va desestimar dos recursos de l'empresa, per la qual cosa l'Ajuntament de Caldes va sentir-se avalat per seguir amb el procés d'aprofitament públic de l'aigua del pou, una situació ratificada ara per l'alt tribunal espanyol.

Fonts de l'Ajuntament van afegir que la voluntat d'agilitzar el desenvolupament d'un centre termal públic s'ha vist obstaculitzat «de manera permanent per aquests recursos judicials».

El proper pas de l'Ajuntament serà la construcció d'un pou piezomètric i col·locar comptadors als pous que abasteixen les explotacions actuals –com ara la de Malavella i la de Vichy– per mesurar si els afecta l'extracció d'aigua del pou de la Repsol –es faran un proves–. L'Ajuntament està pendent que Mines autoritzi dur a terme aquestes proves al pou de la Repsol.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Joan Martí, en una imatge d'arxiu
L'alcalde de Santa Coloma de Farners (ERC) no anirà a declarar pel 'descrèdit' de la Fiscalia

L'alcalde de Santa Coloma de Farners (ERC) no anirà a declarar pel "descrèdit" de la Fiscalia

El republicà Joan Martí assegura que la seva actuació la "legitima" la ciutadania i el Parlament...

Educació de Blanes està pendent de rebre la partida de la piscina Jordi Kemner

Educació de Blanes està pendent de rebre la partida de la piscina Jordi Kemner

?Malgrat que la competència es va traspassar de Serveis Socials, no ha passat el mateix amb els...

El Govern aprova 1,65 milions per construir la nova escola de Vidreres

El Govern aprova 1,65 milions per construir la nova escola de Vidreres

L'Ajuntament aportarà l'altra meitat del cost, amb un acord que avançarà deu anys la seva posada...

Lloret acull una campanya per identificar animals de companyia

La de l'any passat va permetre xipar i censar gratuïtament prop de 200 gossos i gats del municipi

La festa de Santa Coloma s´adreça a totes les edats

La festa major de Santa Coloma de Farners comença demà. El pregó, enguany...

El C-Star ja no porta neonazis a bord i els seus tripulants demanen ajuda

L'armador del vaixell se'n desentén i les autoritats intenten buscar una solució mentre la nau...

Enllaços recomanats: Premis cinema