Amb indignació, ràbia, tristesa i frustració, el consell de joves de Blanes es va veure obligat ahir a suspendre la 6a edició del Festival de Música a la platja Ensorra’t’, després que el jutjat contenciós administratiu de Girona resolgues mantenir la mesura cautelar. Una notícia que va arribar poques hores abans de l’inici del festival, programat per avui a la nit i que s’havia d’allargar fins al 25 de juliol. En la sentència, el jutge escurçava de 2,5 a 1 quilòmetre la distància a desplaçar l’escenari respecte al domicili del matrimoni denunciant, un canvi «inviable» per als organitzadors. «Exposem el fet que canviar d’ubicació és inviable. No es pot moure, ja que les condicions geogràfiques d’aquest espai són les més òptimes pel tema de seguretat, serveis i sonoritat» va manifestar ahir en el ple municipal, Alba Rams, portaveu dels organitzadors.

La jove també va advertir que aquesta sentència suposa un precedent que «posa en perill» altres Festes Majors i va demanar ajuda a l’Ajuntament per poder cobrir les pèrdues econòmiques que suposa aquesta suspensió. A més, van sol·licitar a l’Ajuntament que «emprengui totes les mesures legals pertinents contra les persones denunciants, metge i jutge pels danys i perjudicis econòmics i de caràcter emocional» patits per les persones i entitats que organitzen l’Ensorra’t i que siguin declarats persones non grates. Cal recordar que els denunciants va presentar al jutjat un informe mèdic on constava que s’havien vist afectats per «crisis d'irritabilitat, suors, palpitacions, dolor a les orelles i sordesa».

Acusacions i suport

Amb els ànims encesos, minuts abans de l’inici del ple, els regidors municipals i desenes de veïns de la localitat van protestar de manera improvisada contra la sentència davant de la casa de la vila.

Crits i xiulets d’indignació que es van convertir en la banda sonora del ple mentre els diferents edils municipals expressaven la seva disconformitat amb la mesura i donaven el seu suport als organitzadors. «L’Ajuntament ha de plantar cara» va dir Jaume Pujadas (CUP) qui va reclamar que el manifest dels organitzadors fos votat com a moció. Una petició a la qual es va sumar Batega i ICV-EUiA i que finalment, es va declinar. «Avui és un dia de merda perquè dues persones s’han cregut amb la capacitat d’acabar amb l’Ensorra’t’ mostrant odi generacional, intolerància i manca de respecte als veïns i els joves de Blanes» va criticar l’ecosocialista Víctor Catalan.

Més enllà va anar el regidor republicà, Àngel Canosa. «Si el denunciant no tingues la feina que té i no fos qui fos, aquesta resolució no hauria estat tan sorprenentment àgil» va acusar Canosa en relació al càrrec professional vinculat a la justícia d’un dels denunciants. El regidor d’ERC va afegir que la resolució «amaga uns interessos que no són els que han de decidir qualsevol decisió judicial». «És un precedent inimaginable que una setmana abans s’anul·li l’acte més important de la joventut del poble» va subratllar Pepa Celaya (PSC) qui va ressaltar que en una situació semblant a la dels denunciants «hauria marxat del poble durant els dies de festa major».

Un dels més emocionats va ser el regidor de Joventut, Joel Comas (CiU), qui a causa d’aquesta situació va posar el seu càrrec a disposició del consell de joventut i de l’Ajuntament, petició que van rebutjar. «Estic desolat. La justícia d’aquest país fa molta por» va valorar Comas qui taxatiu va assegurar que «ens han destrossat la festa major de Santa Anna». I qui no va poder evitar les llàgrimes va ser l’alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC), que amb la veu trencada va agrair als joves la tasca feta durant tot l’any per fer possible el festival.

Expulsió del metge

El moment més tens es va viure quan la meitat dels regidors del ple (ERC, ICV-EUiA, Batega i la CUP) van abandonar la sala després que Catalan demanés a l’alcalde que expulses el metge -que es trobava entre el públic- que va realitzar l’informe mèdic presentat pels denunciants als jutjats. El batlle va donar la paraula al metge, el qual va explicar els seus arguments del peritatge i finalment, davant la petició del batlle i la reacció dels edils municipals, va abandonar la sala de plens.