Fa 55 anys que va obrir les seves portes i, des de llavors, la discoteca St. Trop', de Lloret de Mar, s'ha mantingut com un dels locals més emblemàtics i antics de la Costa Brava, sobretot entre els turistes europeus. Però també ha estat presa del foc i escenari de diverses baralles i agressions, l'última de les quals va acabar, aquest dissabte a la matinada, amb la mort del jove italià Niccolò Ciatti.

Inaugurat el 1962, el local situat al carrer Baix de la Riera es va fer popular per apostar per grups com els Beatles, els Rolling Stones o Jimmy Hendrix, música que en aquella època no es trobava en altres discoteques de la zona. El 1975, la seva fama es va incrementar arran de la reforma transgressora realitzada per l'arquitecte banyolí Lluís Güell (1945-2005). Amb tocs daurats, plafons de fusta i, fins i tot, diverses estàtues irreverents com bisbes remaquillats, l'obra de Güell va atraure curiosos d'arreu que visitaven la discoteca només per veure'n la decoració.

Una època daurada que es va veure estroncada el 5 d'agost de 1987 quan un gran incendi va destruir tot el local. Tot i que aquella nit l'establiment era ple de gom a gom, no es va haver de lamentar víctimes mortals perquè l'evacuació es va fer ordenadament. El foc va començar al costat d'una de les portes d'entrada a causa d'una sobrecàrrega elèctrica i en pocs minuts es va estendre i va cremar tot el sostre, que va acabar cedint. El foc va ser de tal magnitud que en la seva extinció hi van participar Bombers de Lloret, Girona. Maçanet, Santa Coloma de Farners, Cassà de la Selva i Amer. De l'obra de Güell només es va salvar la icònica lluna metàl·lica. Aquest era el segon «temple pagà» de l'artista banyolí en sucumbir a les flames, ja que el 1969 un foc va destruir L'Esquinçat de Banyoles.

Un any més tard del gran incendi, la discoteca lloretenca ja estava reconstruïda, donant una nova imatge però mantenint els colors càlids de sempre. El nou St. Trop' va reobrir el 28 de juliol de 1988 oferint tres plantes de música, ball i relax, així com festes especials a càrrec d'artistes de talla internacional.

Baralles, ferits i morts

Durant aquesta última dècada i lluny ja dels anys d'esplendor, el St. Trop' s'ha convertit en notícia per les baralles i agressions que s'hi han produït.

El maig de l'any 2007, un noi va estar a punt de perdre un ull a la sortida d'aquesta discoteca arran de les lesions sofertes durant una baralla en què es van veure involucrades tres persones.

El juliol de 2008, un home de nacionalitat espanyola de 42 anys va morir a la part de darrere d'aquest establiment d'oci nocturn després de ser apallissat per un alemany i un holandès.

Només dos anys després, el febrer de 2010, un noi de 22 anys va rebre dues ganivetades a les portes del local, arran d'una discussió amb un altre jove. Una de les dues ganivetades va ser de caire superficial però l'altra li va afectar un pulmó, motiu pel qual va haver de ser ingressat a l'hospital Josep Trueta de Girona.

La mort del jove italià, de 22 anys, ha estat el primer succés mortal que s'ha produït a l'interior de la discoteca.