No em semblen del tot precises les declaracions del president de l'Associació de bars i restaurants de Lloret quan diu que la mort del jove italià agredit per tres turistes russos (?) es tracta d'un fet puntual. Em pregunto si es pot considerar també un «fet puntual» la caiguda (i mort) per un penya-segat d'un jove austríac de 21 anys, que va tenir lloc la setmana passada. Sense haver de consultar a fons les hemeroteques, podríem comprovar com baralles i caigudes, amb final més o menys tràgic, sacsegen de manera esporàdica, però recurrent, la temporada alta de la Costa Brava Sud. Potser sí, es tracta de fets puntuals que fins i tot es podrien considerar estadísticament insignificants dins la «normalitat» estiuenca de Blanes, Lloret i Tossa. De tant en tant, pam!... Una tràgica notícia ens colpeja.

De les declaracions dels responsables municipals lloretencs, es desprèn que ni han abaixat la guàrdia ni la baixaran. I encara menys, davant actituds i comportaments que puguin suposar una taca en el prestigi, la seguretat i el civisme de la vila. Les paraules del batlle, en acabar l'emotiu minut de silenci del dilluns, van ser clares. D'una banda, prevenció però de l'altra, duresa, tant per als qui alterin la convivència com per als qui propiciïn que es pugui alterar. Per exemple, i si aquest fos el cas, amb els qui no compleixin prou bé protocols i mesures de seguretat. Fermesa!

Malgrat la voluntat de ciutadans, entitats i polítics per aconseguir «temporades» cada cop més «segures», cal no oblidar que els 100.000 habitants que sumen Blanes, Lloret i Tossa, a l'estiu es tripliquen. I que, per això, els «fets puntuals» que de tant en tant ens trasbalsen podrien comparar-se (estadísticament) als d'una ciutat de 300.000 habitants. I que potser, també per això, caldria no autoculpabilitzar-se excessivament davant successos en els quals, a vegades, l'atzar o la mala sort juguen un paper determinant. En tot cas i sens dubte, segueix essent imprescindible continuar amb la prevenció, les condemnes inequívoques i unànimes (com així s'ha fet) i la investigació a fons d'aquests tipus de successos (com així es farà) per detectar mancances o negligències que puguin haver afavorit algun d'aquests dramàtics i afortunadament poc freqüents «fets puntuals».