Vidreres està de Festa Major. I com cada any no hi podia faltar el tradicional correbou que es va celebrar ahir a la tarda a davant del pavelló. Un espectacle literalment únic, ja que és l'últim que ha sobreviscut a la província de Girona després de l'eliminació de les vaquetes a Torroella de Montgrí i els correbous a Roses -també l'empaitada d'ànecs- i a Olot.

De fet, a Vidreres mai han tingut dubtes sobre el manteniment d'aquesta festa que compta amb el suport de tots els grups municipals (CiU, Vidreres som Tots-ERC-AM i PSC-Progrés per Vidreres) menys del regidor del PSC, Francesc Jesús Becerra. «Tot es farà com s'ha fet sempre», va precisar al maig l'alcalde, Jordi Camps (CiU), després d'aprovar la celebració del correbou i el programa d'espectacles de la Festa Major en un ple extraordinari. Un ple en el qual no hi va acudir cap associació o partit animalista per protestar contra aquesta decisió, com sí va passar a les altres poblacions. I és que, segons Camps, a la localitat selvatana aquesta festa està «molt arrelada» i eliminar-la, de moment, no és una opció que es consideri.

El primer espectacle d'aquest tipus que es va suprimir va ser el de Roses el març de 2016, després que s'aprovés una moció per declarar la vila respectuosa envers els animals i renunciar així al correbou i a la tradicional empaitada d'ànecs. En aquesta localitat de l'Alt Empordà, la polèmica va saltar durant la festa major del 2015, arran de l'aparició d'un vídeo en què una participant colpejava un activista amb un ànec.

Les vaquetes de Torroella de Montgrí van ser les següents a caure el juny de 2016, enduent-se per davant el govern municipal format en aquell moment per CiU i ERC-Junts de Torroella de Montgrí. Tot i que el mes de maig s'havia aprovat una moció amb majoria simple per declarar Torroella vila lliure de correbous, finalment l'alcalde d'aleshores, Jordi Cordon (CiU), va utilitzar el seu vot de qualitat per aprovar-les, cosa que va desencadenar el trencament del pacte de govern per part d'ERC-Junts i va motivar una moció de censura en contra seva que va acabar amb l'alcaldia en mans del republicà Josep Maria Rufí. Tot i que aquell estiu encara es van celebrar, enguany Torroella ja no va viure les tradicionals vaquetes. A Olot, van ser els mateixos veïns els que van decidir suprimir el correbou de les Festes del Tura a través d'una consulta popular celebrada el juny de 2016.Jornada tranquil·la

La 31a edició dels correbous de Vidreres va començar ahir a les cinc de la tarda a la plaça de braus instal·lada davant del pavelló. L'alcalde de Vidreres va explicar que la plaça estava ben plena i que no s'havia registrat cap tipus d'incident -«tranquil·litat absoluta com els darrers anys»-. Així, cap partit o entitat contrària als correbous hi va anar a protestar -l'any passat, cinc membres del Partit Animalista van assistir a l'espectacle, que van gravar fins a la mitja part, quan van marxar-, ni a l'arena de la plaça es va registrar cap engaxada d'importància, més enllà d'alguns joves que van acabar rebolcats pel terra, com mostra alguna de les imatges que acompanyen aquesta informació. A la mitja part, hi va haver un espectacle de cavalls amb Santi Serra.

La festa seguirà avui a les vuit del matí amb els bous al carrer, que sortiran del carrer Maçanet fins al Pau Casals, i acabarà a dos quarts de nou a la plaça de bous, després de passar pel carrer Barcelona, el Quirze Jordà o el Catalunya, entre d'altres. A més, enguany com a novetat es farà també un «encierro» per als més petits. Seguidament es podrà gaudir de la botifarrada popular i d'una exhibició i desfilada de cavalls i carruatges per seguir animant la festa. A partir de les cinc de tarda, a la plaça de braus, es tornarà a fer el correbou.