La Unitat Aquàtica dels Mossos d´Esquadra va localitzar ahir al matí dos cadàvers, el d´un home i una dona, surant al pantà de Susqueda. Es tracta d´un mes i dos dies després que la jove parella del Maresme desaparegués en estranyes circumstàncies en aquest espai inhòspit de la Selva.

Els agents estaven fent tasques de recerca dels desapareguts a la zona des de llavors i de forma intermitent. Ahir al matí, els Mossos van trobar els dos cadàvers surant a la zona de l´embarcador de Susqueda. Punt on els equips de rescat entraven amb les seves barques per tal d´iniciar la recerca de la parella. El cap de l'àrea d'investigació de persones desaparegudes dels Mossos, Jordi Domènech, va explicar que «tot apunta» que els cossos són de la parella de qui es va perdre el rastre fa un mes.

En declaracions als mitjans de comunicació, Domènech va comentar que un dels cadàvers es va localitzar en una de les parets del pantà i l'altre es trobava surant. Van aparèixer a la primera llengua d'aigua que hi ha a la part dreta de la presa, força lluny tant del punt on van localitzar el vehicle de la parella com del caiac.

Tot i això, sí que es troba a mig camí de la pista forestal de difícil accés que va des de la presa fins a la platja on, segons va informar el conseller d'Interior, algú havia manipulat el vehicle per llançar-lo al fons de l'aigua. En aquest sentit, va assenyalar que la baixada del nivell de l'aigua havia ajudat a la seva localització.

Domènech, però, no va oferir més detalls ja que el cas encara es troba sota investigació del jutjat d'instrucció de Santa Coloma de Farners i el jutge n'ha ordenat el secret de sumari.

Dos vehicles funeraris es van endur els cossos del pantà de Susqueda. L'aixecament de cadàver es va fer a les vuit menys deu del vespre, després d'hores d'inspecció ocular, investigació i recollida d'indicis per part de la comitiva judicial. Els vehicles van traslladar els cossos fins a l'Institut de Medicina Legal, on els faran l'autòpsia, que ha de ser clau per esclarir les circumstàncies de la mort. Aquesta autòpsia també ha de servir per identificar oficialment els cadàvers.

Un mes sense notícies de la parella desapareguda a Susqueda

Del dos desapareguts, en Marc Hernàndez i la Paula Mas, no se´n sabia res des del 24 d´agost, quan van dir que anaven a Susqueda a navegar amb caiac. Des de llavors, els intensos treballs d´investigació no havien trobat cap indici que els portés cap al parador dels dos joves. Ahir, però, la troballa de dos cadàvers podria aportar llum al cas si s'acaba confirmant que són els dos joves d´Arenys de Munt i Cabrils. Els dos cossos estan encara pendents d'identificar i en breu se´ls ha de practicar l´autòpsia a l´Institut de Medicina Legal i Forense de Girona per tal de poder determinar també les causes de la mort.

Els familiars dels dos desapareguts van denunciar-ne la desaparició el 26 d´agost i els treballs de recerca es van mantenir de forma intensa tant a l´embassament com als seus voltants fins al 3 de setembre. Des de llavors, patrulles de seguretat ciutadana de la comissaria de Santa Coloma de Farners i la Unitat Aquàtica dels Mossos han estat fent recerca de forma intermitent sobre el terreny. I és que les pistes localitzades fins llavors apunten que la parella podria estar al fons del pantà, després de descartar una possible fugida voluntària dels dos joves.

I és que el 28 d´agost es va localitzar el vehicle de la parella a dins del pantà, a uns 7 metres de profunditat i en una zona de molt difícil accés per als vehicles que no tenen tracció a les quatre rodes. L´Opel Zafira a més tenia signes clars que algú l´havia volgut enfonsar.

A dins hi havia una gran pedra i, a més, el conseller d´Interior, Joaquim Forn, va assegurar que el vehicle «no va caure per accident» i va dir que hauria anat a parar a l´aigua perquè algú li hi va portar. Al cap de pocs dies també es va trobar el caiac, amb pedres a dins i foradat, com si algú l´hagués volgut enviar també al fons del pantà.

Cal destacar que a dins del vehicle també s´hi van localitzar escrits de la jove, on res va fer pensar als agents que fos una nota de suïcidi. També hi van trobar els efectes personals de la parella -roba, sacs de dormir, entre d´altres- mentre que en canvi, no s´han localitzat per ara els seus telèfons mòbils.

El dia de la desaparició de la parella, van anar a treure 40 euros al banc de la Cellera de Ter -una imatge que van captar les càmeres de vigilància i que els Mossos van difondre- i després van anar a comprar provisions al restaurant del Pasteral. Punt on com va relatar una de les responsables, se´ls va veure contents en tot moment.

Un ventall de desenllaços pel cas dels desapareguts a Susqueda

A partir d´aquí, les hipòtesis es mantenen obertes però la línia d´investigació que pren més força com han assegurar fonts policials és la de mort criminal. I és que també cal recordar que hi ha testimonis de la zona que van assegurar que van sentir crits a la zona i segons el rotatiu de La Vanguardia, també hi ha un testimoni que va assegurar als Mossos que havia sentit trets.

De moment, tot està obert però l´autòpsia acabarà confirmant si la parella localitzada són els dos joves i com van perdre la vida.

L´aparició dels cadàvers al cap de tants dies es deuria al fet que les aigües del pantà són molt fredes i també a la possibilitat que els cossos haguessin estat enredats amb algun tipus de residus del fonts de l´embassament. Com que l´aigua està a baixa temperatura, el procés de descomposició també és molt més lent.

Aquesta és una galeria de fotos durant els moments en els que la búsqueda dels joves va concentrar més efectius al pantà.

26

Segon dia de recerca de la parella desapareguda a Susqueda