La cancellera alemanya Angela Merkel i el president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker van discutir ahir sobre la crisi catalana en una trucada telefònica, segons va informar aquest dissabte un funcionari de la Unió Europea (UE) a l'agència Reuters. Aquesta trucada demostra inequívocament l'existència d'una creixent inquietud que hi ha a Europa sobre aquest assumpte, tal i com van assenyalar diversos analistes.

La conversa entre els dos mandataris arriba davant d'una possible declaració d'independència la setmana que ve per part del Parlament de Catalunya i la conseqünent reacció del govern espanyol, que podria agreujar la que ja és la pitjor crisi política d'Espanya des de la Transició.

Segons va recollir La Vanguardia, la trucada entre Juncker i Merkel s'hauria produït mentre el president de la Comissió Europea era a l'Índia el divendres, al marge d'una cimera UE-Índia. «Van discutir la situació a Espanya, entre altres coses», va indicar el funcionari de la UE, que no va afegir més detalls.

La preocupació està creixent a les capitals de la UE sobre l'impacte negatiu de la crisi en l'economia espanyola, la quarta més gran de la zona euro, i sobre els possibles efectes indirectes que aquesta situació pugui tenir en altres economies del continent.

Els ministres europeus de Finances, reunits demà i dimarts a Brussel·les per una reunió ordinària, podrien discutir el tema, encara que no està formalment a l'agenda, van dir funcionaris de la UE.

Insten a una sol·lució política

La Comissió Europea va instar reiteradament als líders catalans i espanyols a trobar una solució política. El suport donat en les declaracions públiques dels líders de la UE al president Mariano Rajoy es combina amb la preocupació expressada en privat sobre la intervenció policial realitzada pel Govern espanyol per impedir que els catalans votessin la setmana passada en el referèndum d'independència.

El Govern espanyol es va disculpar per primera vegada aquest divendres per l'ús policial de la violència.

Alguns estats de la UE estan preocupats que parlar de la independència catalana pugui alimentar sentiments secessionistes en altres parts d'Europa.