Una dona de 83 anys que es trobava ingressada en estat molt greu pel brot de legionel·losi detectat a Blanes va morir ahir. Segons va informar l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), dels altres cinc afectats, dos van rebre l'alta mèdica i tres continuen hospitalitzats. Tots ells tenen entre 52 i 92 anys, si bé la mitjana d'edat se situa als 82 anys. Tots els casos tenen patologia de base o edat avançada, i viuen o han estat al municipi durant el període d'incubació.

Els afectats, va informar l'Agència de Salut Púlica, van començar a presentar símptomes entre el 22 de setembre i el 8 d'octubre. En tres dels casos s'ha pogut recollir mostra clínica per fer l'estudi molecular. A més, l'Agència de Salut Pública catalana va informar ahir d'un nou cas d'infecció per legionel·losi; està per determinar, però, si el nou pacient va contagiar-se del mateix brot que els altres sis, o prové d'un de diferent.

Segons l'Agència de Salut Pública de Catalunya, continua en curs l'enquesta epidemiològica a càrrec de la Unitat de Vigilància Epidemiològica. També s'està fent l'estudi ambiental per part de l'equip territorial de Protecció de la Salut per delimitar les possibles instal·lacions de baix i alt risc presents a la zona, així com la inspecció, recollida i anàlisi de mostres d'aquestes.

Un setè cas

D'altra banda, l'Agència de Salut Pública de Catalunya va informar que aquest divendres van tenir coneixement d'una altra notificació d'una persona afectada per legionel·la relacionada amb la localitat de Blanes. L'Agència de Salut Pública catalana té aquest cas en estudi i a l'espera que es faci la valoració per tal de poder confirmar si forma part o no del mateix brot.

Segons indica el Canal Salut, la legionel·losi és una malaltia d'origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la. Té dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que és lleu i presenta símptomes semblants als de la grip, com ara dolor muscular, tos, mal de cap i nàusees, i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, caracteritzada per pneumònia i febre alta que pot arribar a provocar la mort. Des de l'any 1989 la legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada a Catalunya.

La legionel·losi no es transmet de persona a persona. Es contrau en inhalar vapor d'aigua o aerosols (dispersió d'un líquid o un sòlid en l'aire o en un gas).

«Legionella pneumophila»

L'agent responsable són els bacteris del gènere Legionella, del qual hi ha descrites unes 40 espècies i mes de 50 serogrups. L'espècie que més vegades s'ha vist implicada com a causa de la malaltia és la Legionella pneumophila de serogrup 1, malgrat que totes les espècies i serogrups del gènere s'han de considerar patògens potencials, precisa l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

El bacteri Legionel·la es va detectar per primer cop l'any 1976 als Estats Units, arran d'un brot sorgit a Filadèlfia durant una convenció de la Legió Americana, amb 221 legionaris que van contraure pneumònia i dels quals en van morir 34.