Cinc dels afectats pel brot de legionel·losi a Blanes (Selva) continuen hospitalitzats i el Departament de Salut investiga un altre cas. En cas de confirmar-se que aquest afectat pel bacteri forma part del brot, seria el novè que es detecta. Fins ara, el brot de legionel·losi ha afectat sis homes i dues dones d'entre 52 i 92 anys, una de les quals -una anciana de 83 anys- va morir a conseqüència d'haver contret la malaltia. Els altres dos malalts, segons informa l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ja han estat donats d'alta. En paral·lel, la Unitat de Vigilància Epidemiològica investiga l'origen del brot per determinar-ne les causes, i l'equip territorial de Protecció de la Salut intenta delimitar aquelles instal·lacions on hi podria haver presència del bacteri (per fer-ne la inspecció i recollida de mostres).

Fins ara, el brot de legionel·losi detectat a Blanes ha afectat vuit persones. Es tracta de sis homes i dues dones, entre les quals hi ha la víctima mortal (una anciana de 83 anys). La resta d'afectats tenen entre 52 i 92 anys. D'aquests set, dos ja han rebut l'alta mèdica i cinc continuen hospitalitzats.

Tots els afectats tenen patologia de base o bé edat avançada, i viuen a Blanes o han estat al municipi durant el període d'incubació. Van començar a presentar els símptomes de la malaltia entre el 22 de setembre i el 8 d'octubre. En tres dels casos, a més, l'ASPCAT ha pogut recollir mostra clínica per fer-ne l'estudi molecular.

Segons informa Salut, s'està estudiant un altre cas relacionat amb Blanes. De moment, s'està a l'espera de fer la valoració per confirmar si també forma part del brot.

En paral·lel, la Unitat de Vigilància Epidemiològica està duent a terme la investigació del brot per determinar-ne l'origen i les causes. A més, l'equip territorial de Protecció de la Salut fa l'estudi ambiental corresponent, per delimitar les possibles instal·lacions de baix i alt risc de la zona on hi podria haver presència del bacteri, i inspeccionar-les i recollir-ne mostres que s'enviaran a analitzar.

Origen ambiental

Segons indica el Canal Salut, la legionel·losi és una malaltia d'origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la. Té dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que és lleu i presenta símptomes semblants als de la grip, com ara dolor muscular, tos, mal de cap i nàusees, i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, caracteritzada per pneumònia i febre alta que pot arribar a provocar la mort. Des de l'any 1989 la legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada a Catalunya.