Ja són dues les persones mortes i 19 les que van resultar afectades pel brot de legionel·losi legionel·losi detectat a finals de setembre a Blanes. Així ho va donar a conèixer ahir l'agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), qui va indicar que la víctima mortal va traspassar en un altre país i de la qual no va especificar el dia de la defunció, el sexe, l'edat o el seu país d'origen. La persona morta formava part del grup de cinc pacients que van començar a desenvolupar els símptomes de la malaltia quan ja havien tornat als seus països de residència. Per aquest motiu, la seva mort va ser notificada per la xarxa de vigilància epidemiològica europea.

Respecte als afectats, Salut també va elevar ahir la xifra a 19, ja que en l'última actualització, feta el 6 de novembre, s'informava de 16 pacients i de la mort d'una dona de 83 anys el 13 d'octubre. Segons Salut, la resta de pacients ja han estat donats d'alta. La data d'aparició de símptomes de l'últim cas és el 30 d'octubre.

Més d'un centenar de mostres

Els afectats van començar a presentar símptomes entre el 22 de setembre i el 14 d'octubre. Fins al moment, Salut ha investigat un total de 37 instal·lacions d'alt risc (torres de refrigeració i instal·lacions d'aigua calenta amb retorn) de les quals han pres 78 mostres. De manera conjunta amb l'ajuntament blanenc han investigat també setze instal·lacions de baix risc (com fonts ornamentals, regs per aspersió o vehicles de neteja urbana) de les quals han analitzat 25 mostres. En paral·lel, han dictat mesures de neteja i desinfecció de les instal·lacions i estan fent un seguiment analític de l'evolució d'aquestes instal·lacions.

Segons l'ens, en els estudis moleculars que permeten comparar les soques ambientals i humanes, han detectat una concordança entre una de les instal·lacions d'alt risc i cinc dels casos del brot. Tots ells es van infectar abans de començar les actuacions de control. La investigació continua per establir si els casos que s'estan estudiant en la investigació del brot s'han donat per exposició a un únic origen. A més, l'ASPCAT també ha iniciat les actuacions administratives pertinents per determinar les responsabilitats derivades d'aquest brot. També recorden que la legionel·losi es contagia per inhalació d'aigua polvoritzada o aerosols i que les persones que tenen més risc són les que fumen, les que pateixen malalties cròniques que afectin el sistema immunitari i les d'edat avançada.