L'Ajuntament de Blanes (Selva) obrirà abans de Nadal un nou tram del camí de ronda que uneix Lloret de Mar (Selva) amb el delta del riu Tordera (Maresme). Es tracta de la zona que voreja la Cala Bona, i que portava més de deu anys tancada. De fet, el temps ha fet que la vegetació creixés i s'hagués de tancar l'accés als vianants.

Ara, amb aquesta recuperació, es fa un pas més cap a l'objectiu de resseguir tota la costa de la localitat amb un camí de ronda. Un objectiu que des del consistori es fixen per a finals de la legislatura. L'alcaldessa accidental de Blanes, Pepa Celaya, diu que més que una promesa "era una necessitat" recuperar aquest espai. "Tenim un paisatge privilegiat que molts blanencs van gaudir fa anys passejant pel camí i ara el tornem a posar a disposició", ha reblat.

Prop de 250.000 euros hauran calgut per tornar a habilitar el camí de ronda que Blanes va perdre fa deu anys i que es reobrirà al públic durant el mes de desembre. Uns diners que han sortit de diverses administracions. En concret, per tornar a gaudir del camí de ronda que voreja el litoral blanenc, s'ha necessitat la complicitat de l'ajuntament de la ciutat, la Diputació de Girona, la Generalitat i el Ministeri de Medi Ambient.

L'alcaldessa accidental de Blanes, Pepa Celaya, es mostra "molt satisfeta" per haver aconseguit recuperar una infraestructura que ha qualificat com a "necessària per als ciutadans".

Del total del pressupost, prop de 134.000 euros s'han destinat a les obres d'arranjament realitzades durant aquest any en el segment del camí de ronda que passa per l'interior de la cala. S'ha pavimentat el terra -que fins ara era de ciment-, s'han adequat els accessos a la platja, a més d'introduir diverses millores de mobiliari i estructurals. També s'ha reparat l'escala que connecta fins l'Ermita de Sant Francesc, modificant-ne alhora el seu tram final.

Els 116.000 euros restants els han invertit l'ajuntament i el Ministeri per arreglar el tram del camí de ronda que s'obrirà d'aquí a unes setmanes. Les actuacions que s'hi ha fet han estat en matèria de seguretat, com una nova barana, a més d'elements necessaris per donar estabilitat a un tram on abans hi havia hagut esllavissades, parts ensorrades i arbres caiguts.

Amb una subvenció al 50% del Pla de Foment Territorial del Turisme de la Generalitat, l'ajuntament va invertir 14.000 euros en desbrossar i sanejar de pedres i vegetació tot el tram perquè després hi poguessin actuar els operaris del ministeri.

Actualment s'està enllestint l'arranjament de la part final de les escales que connecten el camí de ronda a tocar de mar fins el Carrer Fragata, i segueixen pujant fins arribar al mirador de la cala.

El tram que s'obrirà al llarg d'aquest desembre voreja la Cala de Sant Francesc - més coneguda com a Cala Bona -, i arriba just a tocar d'una zona privada. Ara l'ajuntament espera que el propietari s'avingui a permetre el pas pel camí de ronda que ja està construït, però passa per dins de la seva finca. També s'ha previst fer una escala nova que connecti els dos trams.

Un nou tram

Coincidint amb la recuperació de la ruta que va des de Cala Bona fins el Mirador de la Cala en direcció a Lloret, l'Ajuntament de Blanes també recuperarà un altre tram de camí de ronda inèdit, que connectarà la cala fins el Carrer de l'Ermita, al costat de l'entrada posterior del Jardí Botànic Marimutra.

La setmana que ve acaba el termini per presentar propostes per a l'adjudicació del projecte, que compta amb un pressupost d'execució de més de 205.000 euros.

A finals de legislatura

Des de l'Ajuntament calculen que "si tot va bé" a finals de la legislatura - mitjans de l'any 2019 - s'hagi completat tota l'obra. "Aquests són els terminis amb els què treballem" concreta Celaya. Amb tot, l'alcaldessa ha tornat a demanar "implicació" per part de tots els actors polítics per fer realitat una obra "molt important pels blanencs".

Malgrat tot, el consistori ara mateix viu un trasbals que podria afectar a algunes obres que estan en marxa com el camí de ronda. De fet, Celaya és alcaldessa de manera accidental després de la renúncia del fins ara batlle, Miquel Lupiáñez, arran de les discrepàncies amb l'actuació del PSC.

Per tot plegat, el proper dijous 30 de novembre el consistori celebrarà un ple on s'hauria de decidir qui és el substitut de Lupiáñez, que va arribar a l'alcaldia amb el suport del PDeCAT i ERC.