Anglès té previst inaugurar part de les obres de rehabilitació de l'antiga fàbrica tèxtil Burés a mitjans de gener, coincidint amb la celebració de la Fira de Sant Antoni. Així ho va avançar l'alcaldessa de la localitat, Àstrid Desset (PDeCAT), qui va explicar que els treballs, que avancen a bon ritme, s'estan duent a terme en els antics tallers o a la zona d'accés a les calderes i carboneres.

«En els antics tallers situats darrere la màquina de vapor s'hi estan aixecant les teules, fent tasques d'impermeabilització i també s'està pintant la façana», va detallar la batllessa d'Anglès, Àstrid Desset, qui va recordar que aquests equipaments es trobaven en molt mal estat.

Un altre dels espais que s'està adequant és la sala on s'hi emmagatzemen un centenar de relíquies històriques entre les quals s'hi troben antics telers, cotxes o altres objectes relacionats amb la fàbrica. «En aquesta sala s'hi ha fet una sortida d'emergència nova, s'han ignifugat les columnes i s'ha reparat una humitat», va exposar Desset.

Justament el mes de maig, la Burés va rebre dues noves peces d'interès històric que també s'exposaran en aquest espai: una antiga màquina de foradar de columna de ferro colat, que pesa uns 150 quilos i va ser construïda entre 1925 i 1930; i un antic regulador de turbines que pertanyia a la Central de Can Ribes, propietat dels Burés.

Una de les parts més impressionants d'aquest complex industrial, a part de la màquina de vapor -que és la més ben conservada de Catalunya i funciona a ple rendiment- són les calderes i carboneres.

Ubicades a la nau número tres, s'hi està habilitant l'accés, una actuació que compta amb una subvenció del Departament de Monuments de la Diputació de Girona, mentre que la resta d'obres estan subvencionades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Paral·lelament als treballs de rehabilitació, el consistori està treballant en diferents propostes per tal de donar a conèixer aquest espai. «Estem en converses amb el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya perquè ens ajudin a mostrar el potencial de la Burés», va ressaltar Desset.

Visites guiades

A part, l'Ajuntament també està preparant una pàgina web de turisme amb informació sobre l'antiga fàbrica tèxtil i on s'hi podran concertar visites guiades. «La idea seria fer-ne alguna de teatralitzada, i a la llarga poder obrir els caps de setmana», va precisar l'alcaldessa, qui va afegir que actualment es fan visites sota demanda o en dies molt concrets, com en festivitats locals.

A més, Desset va voler destacar especialment el festival Viu la Burés, que el juny passat va celebrar amb èxit la seva segona edició. Respecte a la previsió de fer un museu, de moment el consistori ho descarta per motius econòmics.