L'Ajuntament de Blanes va iniciar ahir, finalment, les obres del Pla de Barris als veïnats de sa Massaneda i s'Auguer. Aquest projecte urbanístic compta amb un pressupost de 2.490.635 euros i està previst que s'enllesteixi a l'estiu del 2019. Segons va informar ahir el consistori, l'actuació no només serà en l'àmbit urbanístic sinó que també s'impulsaran activitats culturals i socials per dinamitzar aquestes dues zones del nucli antic de la població.

La primera de les diverses fases que tindrà l'actuació es va iniciar ahir al barri de sa Massaneda i continuarà d'aquí uns mesos a s'Auguer, i se centrarà a millorar els serveis d'aigua potable, clavegueram i recollida d'aigües pluvials, per seguir després amb la renovació de paviments dels carrers amb una calçada única i sense voreres, i l'adequació d'Espais Públics.

«Estem parlant de dos dels barris del centre de la vila més emblemàtics, que formen part del nostre nucli històric. Estan formats per carrers petits i estrets, i el que volem és embellir-los, fer-los més transitables per als seus veïns», va explicar la regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya (PSC).

Aquest projecte es va començar a elaborar l'any 2010 i estava valorat en 9.050.924 euros, dels quals l'Ajuntament n'havia de cobrir la meitat i la resta pagar-ho a través de subvencions. Segons el pla, les obres haurien d'haver començat aquell mateix any i estar finalitzades el 2014.

Sis anys després i dues pròrrogues després i davant la manca de pressupost municipal, l'equip de govern va decidir el 2016 presentar un nou projecte a la Generalitat valorat en gairebé 2,5 milions d'euros finançats al 50%.

Promoció cultural

A banda de la millora urbanística, aquest pla també inclou la dinamització d'aquests veïnats, motiu pel qual s'incentivaran nous programes de promoció cultural que fomentin la integració i participació dels veïns a tota l'àrea i que es faran en el centre cultural Els Padrets i al local social ubicat a l'edifici del Carrer de la Vela, on hi ha les associacions de veïns de sa Massaneda i s'Auguer.

De moment, s'han previst tallers de rap i ritmes antiracistes i antimasclistes; un cicle de cinema vinculat a la dinàmica social als barris; accions per promoure la recopilació d'històries de vida i tallers monogràfics vinculats a l'orientació laboral i la recerca de feina. Per a aquesta darrera activitat, el consistori té previst contractar un dinamitzador de barri i un expert en alfabetització digital per promoure accions i coordinar-les.

El projecte també inclou subvencions per a la rehabilitació de façanes, cobertes i per a la millora de l'accessibilitat als edificis d'aquests dos barris. En total, s'hi destinarà una partida de 150.000 euros. Es podran acollir a aquestes ajudes tant propietaris com llogaters i les obres s'hauran d'executar i justificar abans del 31 de desembre de 2018.