Torna la matança del porc de la Cellera de Ter. El poble celebrarà aquest diumenge la 45a edició de la festa amb un programa ampli que s'allargarà durant tot el dia. L'objectiu principal és rememorar l'ambient festiu que es vivia durant la matança del porc.

Al llarg dels anys, la festa ha anat incorporant diferents activitats per fer-la més atractiva. Enguany, la jornada començarà a les nou del matí amb un esmorzar de pagès al carril bici. Els assistents podran degustar un àpat tradicional com és el pa amb tomata i botifarra, regat amb un bon vi.

Tot seguit s'iniciarà una caminada popular seguint la ruta dels matadors, un recorregut que feien els matadors professionals de bon matí anant d'una casa de pagès a l'altra a fi d'exercir la seva professió. La ruta estarà guiada pels Amics de l'Entorn, bons coneixedors del territori. A aquesta hora ja haurà començat la Fira dels Brocanters i també dels artesans. Més tard arribarà l'actuació dels Grallers de la Cellera, el dinar popular i les sardanes amb la Principal de Banyoles que clouran l'acte a mitja tarda.

La matança del porc ha esdevingut amb el temps un referent de la cuina casolana a la comarca de la Selva. Es va iniciar l'any 1974 amb l'objectiu de donar a conèixer l'ambient festiu que es vivia en l'àmbit familiar el dia de matar el porc. «Era una data esperada amb alegria i preparada des de molts dies abans. Primer, procurant tenir l'animal amb el pes suficient a fi d'assegurar les reserves de carn per a bona part de l'any. I després, recol·lectant la gent necessària amb prou coneixement del tema per ajudar a matar el porc, ja que la família tota sola no donava l'abast», explica Manel Badia, president del Centre parroquial de la Cellera. Durant la jornada es convidava els familiars i amics més propers a fi de donar un cop de mà. Aquest gest es corresponia amb un àpat familiar que no tenia res a envejar al de la Festa Major per la gresca i sobretaula compartida. «Ara és difícil imaginar que al voltant d'un àpat senzill es pogués generar tanta solidaritat i alegria. Eren temps de moltes penúries i aquest fet omplia moltes mancances», explica Badia.

L'àpat tradicional era relativament senzill, ja que tot allò més apreciat del porc encara havia de tenir un procés abans de consumir-se. D'entrada no hi podia faltar una amanida casolana: ceba, tomata (de servar), taronges agres confitades, escarola o enciam, depenent del mes, i alguna oliva. El segon plat eren els fesols vermells, també coneguts com d'Osor. Una varietat molt conreada a la comarca i avui gairebé cultivat per encàrrec. Acostumaven a servir-se amanits amb xinxarrells o llardons, carn magra i botifarra.

«A la Cellera en aquest àpat no hi podia faltar el fetge amb mantellina, una especialitat local amb all i julivert embolcallat amb el tel de la mocada. Avui ens plau oferir-lo com una mostra del nostre patrimoni gastronòmic», exposa el president del centre parroquial de la Cellera. L'àpat s'arrodoneix amb taronja per postres, cafè i xarel·lo. Un menú que es menjava abans i que avui es recupera amb la festa de la Matança del Porc.