L'Agrupació de Voluntaris Forestals (ADF) de la Selva Marítima ha traslladat la seva seu de la urbanització Roca Grossa de Lloret de Mar a un espai municipal de Fenals, a la mateixa localitat. Així ho ha confirmat aquesta setmana el regidor de centres cívics del consistori, Cristian Fernández (PSC), que ha celebrat que l'entitat hagi optat per quedar-se a Lloret després de manifestar, el desembre passat, la seva intenció de marxar a Blanes arran del vandalisme patit a finals del 2017.

Concretament, contra el xassís dels dos vehicles de l'agrupació, on s'hi van fer ratllades intencionadament.

Tal com va avançar Diari de Girona, el conflicte entre l'ADF i els veïns d'aquesta urbanització es va iniciar fa més de dos anys, quan l'entitat es va instal·lar en un xalet de mostra que data dels anys 70 i que pertanyia a l'Entitat de Conservació d'aquesta urbanització que, en compliment d'una sentència judicial, es va dissoldre. Aquesta entitat va cedir l'edificació a l'ajuntament, que hi va fer un centre cívic.

Més tard, el govern municipal va donar el vistiplau per tal que els forestals compartissin aquest espai amb l'associació de veïns de Roca Grossa. «Quan ens vam instal·lar vam pintar i arreglar l'entorn, que estava molt abandonat, però per poder fer-lo operatiu vam haver de talar un pi que estava malalt», va explicar en aquell moment el cap del cos voluntari, Enric Martínez, qui va precisar que aquella actuació no va agradar a alguns veïns de la zona, que els van titllar «d'ocupes».

A l'agost del 2017, l'assemblea va ratificar de nou la decisió de mantenir l'agrupació de voluntaris a la urbanització, però el 19 de setembre, els dos cotxes que utilitza l'ADF per a la tasca de protecció, prevenció i extinció d'incendis van aparèixer ratllats per tots costats.

Un atac vandàlic que es va repetir el 9 de desembre i que va posar fi a la paciència dels membres del cos forestal. Per aquest motiu, l'ADF va demanar a l'Ajuntament que els dones permís per fer un tancat al centre cívic per protegir els vehicles. Una petició que va causar l'oposició de l'Associació de veïns de Roca Grossa, que van al·legar que l'obra «trencaria tota estètica i deixaria eliminat tot altre ús comú» de l'aparcament.

Compartir espai amb el SEM

Finalment, i després de celebrar diverses reunions amb el regidor de centres cívics, els forestals voluntaris van proposar al consistori traslladar la seva seu al barri de Fenals. «Vam trobar uns mòduls que pertanyien al Consorci de Transport sanitari, que no utilitzava ningú i que estaven en uns terrenys municipals», ha explicat Martínez, que afegeix que el Consorci els els va vendre per un preu «simbòlic».

Al mateix espai, ubicat al carrer Cienfuegos, també hi ha la base del SEM. Per la seva banda, el consistori va donar el vistiplau al canvi i es va oferir a cobrir les despeses de llum i aigua. «Fa un mes que hi som i ja l'estem pintant i adaptant», ha explicat el portaveu de l'ADF de la Costa Brava Sud, que destaca que les instal·lacions compten amb dutxes, lavabo, cuina, un magatzem, un centre d'operacions i un aparcament tancat, entre altres.