El Restaurant Mas Romeu va acollir ahir la presentació de les XVIII Jornades Gastronòmiques de l'Arròs de Lloret de Mar, a la qual van intervenir l'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat; el director general del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Ramon Ramos; el vicepresident del Gremi d'Hostaleria de Lloret, Felip Rigat; i el president de l'Associació de Bars i Restaurants de Lloret, Nino Gómez.

Les jornades, que comencen avui i es prolongaran tot el mes de maig, apleguen 26 dels més destacats restaurants i hotels de Lloret i compten amb el patrocini de Vins i Licors Grau i Bodegues Espelt, i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

La creativitat dels cuiners lloretencs sorprèn en cada nova edició de les jornades: tant els participants fidels com les noves incorporacions dissenyen o adapten noves receptes que donen color i sabor a les taules dels establiments que participen en les jornades.

Com es diu al fullet de l'arròs: Lloret és molt més que una de les primeres destinacions turístiques d' Europa. Ha estat un poble mariner, amb una història feta per gent esforçada, des de pescadors i terrassans, a grans armadors i a indianos que van anar a fer les Amèriques. Tot aquest passat ha deixat un pòsit d'històries i de vivències que han donat forma al Lloret d'avui. Acompanyant aquesta història hi ha el patrimoni gastronòmic.

I de tota la munió de plats que són comuns a molts llocs del litoral, n'hi ha un que és típicament lloretenc: l'arròs de l'Art. Aquest arròs condensa tota la cuina popular marinera d'uns homes i unes dones que treballaven de sol a sol per a mantenir l'economia familiar.

Desprès de «La Tirada a l'Art», amb l'arròs, la tomata, els alls i la ceba, vi rosat i el peix que ells mateixos pescaven, cuinaven, a la platja mateix, per a ells i per als seus companys i per a tots els qui en volien, un arròs que, com deia l'escriptor lloretenc Esteve Fàbregas: «Un arròs de l'art a Canyelles era un menjar dels déus que un no oblidava mai més».

Les Jornades Gastronòmiques de l'Arròs de Lloret són un homenatge a l'esmentat «arròs de l'art», i alhora pretenen donar a conèixer l'excel·lent gastronomia de qualitat dels restaurants i hotels del municipi.