D'aquests detinguts 55 han ingressat a la presó per ordre del jutjat , tot i que algun tenia requeriments judicials previs. El dispositiu ha permès desmantellar cinc punts de venda de droga, quatre domicilis i un bar, i s'han comissat 800 dosis d'heroïna, 1.050 de cocaïna, 22 de droga sintètica, 600 de cocaïna en pasta, i nombrós haixix, valorat tot en 120.000 euros.

L'intendent Xavier Creus, cap de la comissaria de Ciutat Vella, ha explicat que l'operació va començar després de constatar com el tràfic de droga que es feia a la Zona Franca s'havia desplaçat cap a aquest districte. Diverses entitats i associacions veïnals, a banda del propi Districte de Ciutat Vella van començar a denunciar aquesta compra venda de droga en el carrer, i per això es va actuar 'per acabar amb la situació d'inseguretat'.

L'actuació policial ha consistit tant en la presència uniformada permanent en 'els punts més sensibles' del districte així com 'dispositius especials en moments concrets'. Per això s'han fet diversos desplegaments d'efectius policials amb controls de persones. Aquesta investigació ha culminat amb 321 detencions, 79 d'ells acusats de delictes de salut pública, i els altres relacionats com furts o robatoris amb força. El jutjat que instrueix les actuacions ha enviat a la presó 55 d'aquests detinguts, tant per temes relacionats amb el tràfic de droga com perquè tenien pendents altres requeriments judicials anteriors.

Xavier Creus ha destacat l'alta xifra de persones que han entrar a la presó per ordre judicial de forma provisional, en espera de judici, i ha destacat la 'recollida de proves' feta pels Mossos en aquest sentit. En l'operació s'han comissat 800 dosis d'heroïna, 1.050 de cocaïna, 22 de droga sintètica, 600 de cocaïna en pasta, i nombrós haixix, valorat tot en 120.000 euros. L'intendent també ha destacat que han comptat amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana per fer aquesta operació. L'operació ha permés acabar amb 5 punts de venda. D'aquests quatre eren pisos, dos a la Barceloneta, on es van detenir dos filipins, i els altres dos en el Raval, on s'hi van detenir 11 persones relaciones, quatre d'elles hi vivien, i la resta eren 'petits traficants' que anaven a buscar droga i la venien en el carrer.

Els Mossos d'Esquadra consideren que aquest novembre ha començat una segona fase de l'operació que consisteix en mantenir la vigilància en els punts més problemàtics. A més es faran consultes amb entitats veïnals per saber quina valoració fan d'aquest mes, la qual cosa permetrà els policies saber si continua la sensació d'inseguretat. Tot i això, les investigacions continuen i aquest mes s'han fet intervencions a la plaça George Orwell i als voltants del Mercat de Santa Caterina amb 8 detinguts més. Xavier Creus ha destacat que la pressió policial en el Raval de moment no ha fet desplaçar els traficants cap a altres llocs de la ciutat, només que ja no es troben persones dedicades a la venda 'amb tanta intensitat'.

Els Mossos també han dit que l'objectiu principal d'aquest dispositiu és evitar la venda de drogues als carrers de Ciutat Vella i detenir els responsables del tràfic d'estupefaents, de manera que s'ha intensificat la vigilància i patrullatge uniformat i de paisà a les diferents zones del districte en les que s'ha detectat la venda d'aquestes substàncies. Aquest increment policial ha comportat, també, la detenció d'altres delinqüents, la majoria multireincidents, que no estan relacionats directament amb la venda d'estupefaents però que han estat autors d'altres delictes, com ara furts i robatoris amb violència o intimidació i força.

Des de l'inici d'aquest pla de xoc contra la venda de droga als carrers de Ciutat Vella, els mossos han desmantellat cinc punts de venda, localitzats en quatre domicilis i un bar, que s'havien convertit en indrets habituals on toxicòmans i petits distribuïdors o punteros anaven a comprar la droga. Així mateix, els agents han inspeccionat 17 locals on prèviament s'havia detectat un afavoriment del consum per part dels seus responsables.

Fruit de les diferents actuacions policials, els mossos han comissat més de 800 dosis d'heroïna, 1.050 de cocaïna, 22 de droga sintètica, 600 de basuco (cocaïna en pasta) i haixix que al mercat il·legal haguessin tingut un valor de més de 120.000 euros, i han intervingut gairebé 30.000 euros. Els agents també han denunciat més de 70 persones per consum o tinença de substàncies estupefaents a la via pública, majoritàriament per haixix i cocaïna, seguides d'heroïna i amfetamines.

Els diferents controls policials realitzats en carrers i places del Districte han suposat també la identificació de persones amb ordres judicials de crida i recerca, motiu pel qual han quedat detingudes i posades a disposició judicial. Des de l'1 al 31 d'octubre, s'han detingut 84 persones per aquest motiu.

Com a fets més destacats i en el marc de les diferents investigacions realitzades des de la Unitat d'Investigació de la comissaria de Ciutat Vella i de l'Àrea Territorial d'Investigació, els mossos han realitzat 4 escorcolls en habitatges relacionats amb el tràfic de substàncies estupefaents. El primer registre va tenir lloc el dissabte 4 d'octubre, quan els mossos van desarticular un grup de traficants que es dedicaven a vendre basuco (cocaïna en pasta). Els agents van intervenir al domicili on vivien els traficants més de 600 dosis, estris per manipular la droga i més de 1.500 euros.

La desarticulació d'aquest grup es va produir gràcies a diversos seguiments a toxicòmans del barri del Raval que es dirigien sempre al mateix domicili per adquirir les drogues. En aquesta actuació, els mossos van detenir 11 persones, quatre de les quals vivien al domicili i la resta dels detinguts eren petits distribuïdors o punteros que compraven la droga al domicili per posteriorment vendre-la a consumidors habituals. Els detinguts, tots de nacionalitat equatoriana i amb domicili a Barcelona, que van quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar davant el jutge, són, Jimmy Fernando PM, de 30 anys, Anabelle Concepción MG, de 36 anys, Michael RR, de 24 anys, Carlos Eduardo AC, de 23 anys, José Gabriel PM, de 23 anys, Edwin Daniel VG, de 32 anys, Luís Miguel PS, de 19 anys, Blanca Susana SC, de 37 anys, i Oswaldo Abdon SP, de 32 anys.

Els detinguts que van ingressar a presó per ordre del jutge són Veronica Bibiana BG, de 28 anys i Elvis Edcer CM, de 24 anys. Diumenge 5 d'octubre, els mossos de la Unitat d'Investigació de Ciutat Vella, amb el suport d'agents de la Unitat Canina, van fer una entrada en un altre domicili del barri del Raval relacionat amb la venda de substàncies estupefaents. Els agents van detenir Ferdinand VJ i Jessie JV, tots dos de nacionalitat filipina, per un delicte contra la Salut Pública per tràfic de drogues. També van intervenir droga sintètica, i més de 20.000 euros, en bitllets fraccionats. La droga estava amagada a l'interior d'ossos de peluix.

Finalment, arran d'un llarg dispositiu antidroga i de diverses vigilàncies i seguiments a toxicòmans, el passat 23 d'octubre els mossos van realitzar tres entrades i escorcolls en 2 domicilis i un bar del barri de la Barceloneta. Tant els dos domicilis com el bar s'havien convertit en un indret força concorregut per part de persones que s'hi desplaçaven expressament per aconseguir la droga. Els mossos van detenir cinc persones i van intervenir mig quilo de cocaïna, cent grams de haixix, estris per manipular la droga, diners i joies.

Els detinguts en aquesta darrera operació són, Tewfik Z, de 48 anys, nacionalitat algeriana, Antonio PR, de 58 anys i nacionalitat espanyola, Latifa L, de 46 anys, nacionalitat marrroquina, Jose Antonio VM, de 52 anys i nacionalitat espanyola, i Jesus PN, de 42 anys i nacionalitat espanyola. Xavier Creus ha dit que la segona fase de l'operació consistirà en mantenir la vigilància policial als punts considerats més problemàtics amb l'objectiu de reduir la venda al carrer de substàncies estupefaents. Aquesta vigilància es realitzarà a través de dispositius de paisà i patrullatges uniformats.