Agents de la policia estatal han desarticulat una xarxa internacional de proxenetes que operava a Barcelona, Castelldefels (Baix Llobregat) i Blanes (Selva). L'inspector Rafael Jiménez ha assegurat que 'més d'un centenar de dones han pogut ser víctimes de l'organització'. En l'operatiu han estat detingudes 19 persones i registrats 3 locals dedicats a la prostitució i 4 domicilis. Captaven a les dones a Romania amb la promesa d'un treball digne. Després les traslladaven a Espanya per explotar-les sexualment en prostíbuls i carreteres de Catalunya. Jiménez ha subratllat que 'han arribat' a vendre i comprar les dones 'més productives'. 'Una mercantilització total de les dones', ha afirmat.

L'Agregat d'Interior de l'Ambaixada d'Espanya a Bucarest va comunicar el passat any 2008 a la policia estatal que el Servei de Lluita Contra el Crim Organitzat de la policia romanesa investigava una possible xarxa de tràfic de persones per a la seva explotació sexual que actuaria entre Romania i Espanya. La policia romanesa també va informar que des de l'any 2002, la xarxa hauria captat a nombroses joves de la regió de Prahova/Ploiesti (Romania), aprofitant la seva precària situació econòmica per a enganyar-les mitjançant una oferta de treball digne.

Posteriorment eren transportades al nostre país, en vehicles comprats i matriculats a Espanya, allotjades en apartaments llogats per l'organització, i explotades sexualment en prostíbuls repartits per la geografia catalana. La xarxa els retenia la documentació i mitjançant contínues amenaces, coaccions i agressions físiques, les obligava a prostituir-se.

Els agents van constatar que, una part de la xarxa operava preferentment en zones costaneres catalanes, encara que es movia amb bastant freqüència per les províncies de Lleida, Tarragona, Castelló i fins i tot en altres països europeus com Itàlia. Aquesta branca en concret prenia extremes mesures de seguretat, amb continus canvis de domicili (més de 12 en l'últim any), de terminals de telefonia (amb targetes de prepagament, a nom de terceres persones), de vehicles (detectats més de 8) i efectuaven maniobres estranyes en els seus desplaçaments. El màxim responsable de l'organització canviava freqüentment d'habitatge i de localitat, residia de lloguer en un immoble, mentre figurava empadronant simultàniament en altre distint.

L'altra part de l'organització tenia una vida més sedentària. En aquest cas no captaven a les víctimes directament a Romania, sinó que 'adquirien' a les més destacades a altres grups de proxenetes, tractant a les dones com mercaderies o gènere que es pogués comprar o vendre.

Una altra de les activitats delictives d'aquesta trama era la compravenda de vehicles entre particulars, falsificant els Certificats Internacionals d'Assegurança.

Els agents van culminar la investigació amb la detenció de 19 persones i el registre de diversos locals dedicats a la prostitució en els quals es van obtenir nombrosos documents i indicis probatoris, que en l'actualitat estan sent analitzats. A més van ser trobats més de 60.000 euros en efectiu i resguards d'enviaments de diners a Romania per un total de més de 35.000 euros.

Els detinguts de més responsabilitat estan imputats dels delictes d'associació il·lícita, delictes relatius a la prostitució i tinença il·lícita d'armes. Els arrestats han estat posats a la disposició de la titular del jutjat de primera instància i instrucció nombre 5 del Vendrell, que entén de la causa, i s'ha disposat presó per a sis dels detinguts i diferents mesures cautelars per a la resta.

La investigació ha estat desenvolupada per agents de la UCRIF Central de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, de la UCRIF de la Prefectura Superior de Catalunya, dels GOES, de les comissaries locals de Lloret de Mar i Cornellà, i la Policia Romanesa.