El fort vent de ponent porta mar endins aquest dijous la taca de cru que va afectar a la matinada de dimecres una superfície de 19 quilòmetres quadrats davant la costa del Delta de l'Ebre, ha declarat la subdelegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès.

"No puc posar la mà en el foc i assegurar que l'abocament no arribarà a la costa, però la meteorologia ens està ajudant perquè treballem millor en alta mar. En qualsevol cas, s'està controlant tot el litoral", segons Pallarès.

Ha explicat que una espessa boira dificulta les tasques de reconeixement de la superfície afectada per l'abocament de la plataforma Casablanca, a 54 quilòmetres de les costes de Sant Carles de la Ràpita (Tarragona).

Capitania Marítima, per la seva experiència en aquest tipus de contingències, calcula que la taca, per la seva extensió inicial, les hores de treball, i els mitjans utilitzats, ja "s'hauria reduït entre un 30 i un 40%". "Cal destacar que són càlculs i no xifres reals", ha matisat Pallarès.

El vessament de cru es va originar dimecres a la plataforma Casablanca, de l'empresa Repsol, davant de la costa de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), i va provocar una taca de 19 quilòmetres quadrats.

Tot i que inicialment la taca estava dividida en quatre parts, les corrents marines i l'onatge van fer que s'unissin en una sola. Des que Repsol va comunicar la fuita, tant Salvament Marítim com la mateixa empresa van mobilitzar els seus mitjans per controlar la contaminació.

Fonts de Repsol han destacat que des de la detecció de la fuita s'ha controlat el petroli sense incidències i es descarta que el cru pugui arribar a la costa. 'El més important és actuar amb rapidesa per controlar l'emergència, i l'empresa ha actuat amb immediatesa activant el remolcador i altres mitjans', ha assenyalat Josep Bertran, coordinador de comunicació de Repsol.