Un tribunal popular serà l'encarregat de jutjar a partir de dilluns la mare britànica que va asfixiar dos fills en una habitació d'hotel de Lloret de Mar (Selva). Segons el guió, Lianne Smith donarà la seva versió dels fets a la tarda. El fiscal sosté que va asfixiar els dos infants -una nena de 5 anys i un nadó de menys d'1- posant-los una bossa de plàstic al cap i que en el moment del crim era "plenament conscient" de què feia. La fiscalia demana 38 anys de presó pel doble assassinat amb l'agreujant de parentiu i l'atenuant de confessió, perquè ella mateixa va baixar al vestíbul de l'hotel a demanar que alertessin els mossos. La defensa demana l'absolució perquè sosté que la mare estava trastornada.

Lianne Smith i el seu home, Martin Anthony Smith, van marxar del Regne Unit el desembre del 2007 fugint de la policia, que buscava l'home per pederàstia. Amb ells viatjava la seva filla petita, que aleshores tenia tres anys. La parella es va amagar a Barcelona, i el juny del 2009 van tenir un nen.

La família de fugitius vivia de forma clandestina fins el 7 de maig del 2010, quan els Mossos d'Esquadra van detenir Martin Smith, seguint l'ordre europea de detenció que pesava damunt seu. L'home va ser extraditat a Anglaterra i va ingressar en una presó de màxima seguretat. Aquest va ser el detonant del crim.

Lianne, que s'havia quedat sola amb els dos fills, se'ls va endur fins a Lloret de Mar (Selva). La mare va arribar a aquest poble de la Costa Brava el 15 de maig i es va allotjar a l'habitació 101 de l'Hotel Miramar, situat al passeig Jacint Verdaguer, just al costat de l'ajuntament.

Van passa un parell de dies al municipi fins que va arribar l'hora i el dia fatídics. Pels voltants de les nou de la nit del 17 de maig Lianne i els nens, que dormien, estaven sols a l'habitació. La nena tenia aleshores 5 anys i el nen estava a punt de complir-ne un. Llavors, Smith va agafar una bossa de plàstic i va acabar primer amb la vida del seu fill petit i després va asfixiar la nena.

El fiscal indica que Lianne Smith era "plenament conscient" del què es feia quan va decidir matar els dos infants, i que sabia que "la seva curta edat" i el fet que els ataqués "per sorpresa" no els permetria defensar-se. Per això, "prevalent-se de la confiança que li donava la seva condició de mare", Lianne va agafar primer el nadó, "li va tapar el cap amb una bossa de plàstic i la va tancar al voltant del seu coll".

Quan el nen va haver mort per asfíxia, la processada -sempre segons l'escrit del fiscal- va fer el mateix amb la nena de 5 anys. El fiscal ressalta que "tant la zona del cos com el mitjà utilitzat eren idonis per causar la mort" a les dues criatures.

Baixa a recepció

L'endemà, després de passar la nit a l'habitació, Lianne Smith va baixar al vestíbul de l'hotel Miramar pels voltants de dos quarts de dues de la tarda. Des d'allà, la mare va demanar a la recepcionista que alertés els Mossos d'Esquadra i personal sanitari. Quan els agents van arribar a l'habitació 101, "l'acusada va reconèixer" ser l'autora del crim, recull l'escrit del fiscal.

Lianne Smith va ingressar a la presó de Girona el 21 de maig del 2010, on encara està internada a l'espera del judici. El fiscal li imputa dos assassinats, amb l'agreujant de parentiu i l'atenuant de confessió, i demana que se la condemni a 19 anys de presó per a cadascun dels delictes.

Completament trastornada

La defensa, per la seva banda, sosté que Lianne Smith estava trastornada en el moment de cometre el crim. Segons recull el seu relat, la mare tenia "una dependència emocional absoluta" de Martin Anthony Smith, i després que els Mossos d'Esquadra el detinguessin, es va trastocar. La defensa explica que, a partir d'aquell 7 de maig, Lianne Smith se sentia "perseguida, assetjada i creia que tota la seva estabilitat personal i familiar estava amenaçada".

Segons la defensa, el detonant del crim va ser que tenia por que li prenguessin els fills. Segons aquesta part, el detonant que la va portar a cometre el crim va tenir lloc el 15 de maig del 2010. Aquell matí, Lianne va sortir a comprar amb els seus dos fills per Barcelona i -segons recull la defensa- va creure que dues persones l'estaven seguint. L'acusada va fer "una ruptura amb la realitat" i va pensar-se que es tractava de treballadors dels serveis socials anglesos.

Això, lligat al fet que, mentre corria pel carrer, una altra persona li va demanar si ella era la parella "de l'home a qui havien arrestat" per pederàstia, va fer -com ressalta la defensa- que Lianne Smith entrés en un "estat de pànic i pèrdua de contacte amb la realitat" i comencés a tenir "creences delirants" i a pensar que estava en perill.

Per això, Lianne Smith, immersa "en un estat psicòtic que li anul·lava totalment les facultats" va decidir comprar quatre coses bàsiques (biberons, menjar i roba), treure diners i fugir de Barcelona. Com que l'únic altre lloc que coneixia de Catalunya era Lloret de Mar, la mare va decidir anar-hi amb les dues criatures.

Amb aquesta fugida no n'hi va haver prou perquè s'acabés "l'estat de psicosi". Dos dies després d'arribar a l'hotel Miramar, la mare va decidir matar els dos fills i suïcidar-se perquè no veia "cap sortida a les seves vides".

Un cop va haver mort les criatures, i després "que s'haguessin frustrat els seus intents de suïcidi", Lianne Smith va decidir baixar a la recepció de l'hotel i entregar-se als Mossos d'Esquadra. La defensa, que qualifica els fets de dos delictes d'homicidi, sosté que cal aplicar a l'acusada una eximent completa d'alteració psíquica o bé, alternativament, una altra eximent completa de por insuperable. També demana que li apliquin un atenuant molt qualificat de confessió.

El cas arribarà a judici aquest dilluns a la secció quarta de l'Audiència de Girona. Segons el guió, al matí faran la tria dels nou membres del jurat popular -més els dos suplents- i fiscal i defensa faran els seus al·legats previs. A la tarda, està previst que declari Lianne Smith, assistida per un intèrpret d'anglès. El guió fixa sessions de matí i tarda fins al judici que s'allargaran fins dijous, quan està previst que entreguin l'objecte del veredicte als membres del jurat, que es retiraran a deliberar.

Mort a la seva cel·la

Martin Anthony Smith, parell de Lianne, va aparèixer mort el mes de gener. Smith es va penjar a la presó HMP Manchester, on complia condemna per pederàstia. Smith va ser condemnat per un tribunal britànic el maig de l'any passat a una pena de setze anys de presó per violar i abusar sexualment d'una nena durant una dècada.

Els empleats del centre penitenciari el van trobar penjat a la seva cel·la aquest passat 23 de gener. Tot i que el van intentar reanimar, Smith va acabar morint.