L'home que va confessar haver estrangulat i esquarterat una dona en un pis de Girona l'octubre del 2013 s'asseurà, a partir d'aquest divendres, al banc dels acusats de l'Audiència de Girona. El fiscal demana per a Dave Verbist una pena de 17 anys i 10 mesos de presó. Segons l'acusació pública, el processat va enrotllar un cable al voltant del coll de la víctima i la va asfixiar. El crim no es va descobrir fins el juliol del 2014 perquè l'acusat, amb l'ajuda del seu company de pis, va repartir el cos en bosses d'escombraries i el va llançar a diferents zones boscoses al voltant de ciutat. El fiscal acusa Verbist d'un delicte d'assassinat i un altre de profanació de cadàver. Per al company de pis, Doramas Sánchez, sol·licita una condemna de 3 anys i 4 mesos de presó per encobriment i profanació de cadàver. L'Audiència de Madrid ja ha condemnat Verbist a 25 anys de presó per estrangular i cremar una turista danesa el juny del 2014.

El judici començarà aquest divendres a l'Audiència de Girona amb la constitució del jurat popular i les al·legacions prèvies. Segons el guió, dilluns començarà a pràctica de la prova amb la declaració dels dos acusats i diversos testimonis. Hi ha previstes declaracions de testimonis i perits fins el dia 28, quan les parts faran les conclusions i els informes al matí i, a la tarda, entregaran l'objecte del veredicte al jurat, que es retirarà a deliberar.

El fiscal Enrique Barata sosté que cap a les dues de la matinada del 24 d'octubre del 2013 els dos acusats i la víctima van anar al pis que ells tenien llogat al carrer Pare Coll de Girona. Durant la nit, Doramas Sánchez se'n va anar a dormir mentre Dave Verbist i la víctima anaven a l'habitació d'ell a mantenir relacions sexuals. "Mentre estaven al dormitori, Dave Verbist va col·locar un cable enrotllat al coll de la víctima i, sent conscient que li causaria la mort per asfíxia, va estirar fort i prolongadament amb les dues mans fins a estrangular-la", indica el fiscal en el seu escrit de conclusions provisionals.

L'acusació pública apunta que la víctima no es va poder defensar ni demanar ajuda perquè l'acusat la va atacar de forma "sobtada i inesperada". Considera que Verbist va cometre el crim aprofitant-se de la intimitat del dormitori i sabent que la dona no esperaria una conducta "violenta i mortal" durant una relació íntima. "Li va ser impossible demanar o rebre ajuda perquè l'acusat li estava pressionant fortament el coll amb el cable impedint-li cridar", afegeix el fiscal.

A més, segons la tesi de la fiscalia, Verbist tenia una "manifesta superioritat física" sobre la víctima. "Tot això, va impedir que pogués exercir una mínima defensa eficaç contra l'agressivitat letal de l'acusat", conclou. Per aquest motiu, el fiscal acusa Dave Verbist d'un delicte d'assassinat per la concurrència de traïdoria.Mesos desapareguda

La família de la víctima va denunciar-ne la desaparició perquè havien perdut el rastre d'ella el dia 23 d'octubre, quan va ser vista per últim cop al barri de Can Gibert del Pla. Durant mesos no en van saber res fins que la policia va detenir Dave Verbist a Madrid per un altre crim. Aleshores, va confessar espontàniament que havia matat una dona a Girona i que s'havia desfet del cadàver.

Segons el fiscal, a primera hora del matí després de cometre el crim, Verbist li va explicar al seu company el que havia fet. "Li va explicar la mort violenta de la víctima i Doramas Sánchez va veure el cadàver al dormitori de l'acusat", relata el fiscal. El company de pis, en comptes d'alertar la policia, va decidir encobrir el seu amic.

Tots dos van acordar fer desaparèixer el cos esquarterant-lo, repartint els fragments en bosses d'escombraries i llançant-los a diverses zones boscoses del voltant de Girona. El fiscal afirma que van actuar "faltant al respecte que la seva memòria i dignitat com a persona mereixen" i amb "total menyspreu" cap a la víctima.

Mentre Sánchez anava a treballar, Dave Verbist va trossejar el cadàver a la banyera amb un ganivet. Quan el company de pis va tornar de la feina, va ajudar Verbist a baixar les bosses d'escombraries i li va deixar les claus del seu cotxe perquè pogués "traslladar i tirar les restes" per "ocultar-les i evitar-ne el descobriment per part dels investigadors". Plegats, després, van baixar el matalàs on va morir la víctima i el van llançar a un contenidor.

Segons el fiscal, va ser Sánchez qui va anar a comprar lleixiu i detergent per, juntament amb Verbist, fer una neteja "integral i profunda" del pis per desfer-se de qualsevol prova o resta biològica. Poc després, el 31 d'octubre, van extingir el contracte de lloguer i van abandonar Girona per anar a viure a Madrid.

Detingut a Madrid

El juny de l'any següent, en el marc de la investigació d'un assassinat a Madrid, Verbist va reconèixer el crim de Girona. De fet, l'Audiència de Madrid ja ha jutjat i condemnat Verbist a 25 anys de presó per estrangular i cremar una turista danesa el juny del 2014.

Arran de la confessió, el 21 de juliol el van traslladar a la ciutat, on va passar a disposició judicial i va acompanyar la comitiva judicial als llocs on havia llançat el cadàver de la víctima. Van localitzar la mandíbula i el crani a la zona de Taialà, el fèmur i la tíbia esquerres a Fornells de la Selva i el tòrax i l'abdomen a Sant Julià de Ramis. "No s'han pogut localitzar més restes de la víctima pel temps transcorregut i per la degradació biològica", concreta el fiscal Enrique Barata.

L'acusació pública acusa Verbist d'un delicte d'assassinat i un altre de profanació de cadàver i demana que el condemnin a 17 anys i 10 mesos de presó. Li aplica una circumstància atenuant de confessió. A Doramas Sánchez, que no ha arribat a entrar a presó per aquests fets, li atribueix els delictes d'encobriment i de profanació de cadàver i sol·licita una pena de 3 anys i 4 mesos.

La víctima tenia com a familiars propers la seva mare, el seu pare i dues filles. En matèria de responsabilitat civil, el fiscal vol que Verbist els indemnitzi amb 450.000 euros i Doramas Sánchez amb 12.000 euros.