El dispositiu és part d'un sistema de suport vital que té un valor de 250 milions de dòlars (més de 198 milions d'euros) i que prové de la nau especial visitant a l'estació, l''Endeavour'.

La NASA espera doblar el maig la tripulació del coet espacial a l'estació, de tres a sis, però abans necessita assegurar-se que l'estació té un manera fiable de produir aigua fresca per beure, cuinar i per fer funcionar el generador d'oxigen.

Actualment, l'estació aconsegueix la major part de l'aigua de les naus que arriben de visita, les quals produeixen aigua des dels seus sistemes elèctrics.

"Volem que el sistema funcioni com més aviat millor perquè puguem processar l'orina i verificar que disposem d'aigua bona i potable que arriba de l'altre costat", ha explicat l'enginyera Sandra Magnus durant una entrevista.

Tot i això, un problema amb la centrifugadora ha engegat a rodar els intents de destil·lar les mostres d'orina fins ara, de manera que la màquina encara no pot ser utilitzada. "La centrifugadora girava durant unes quantes hores i de sobte es desequilibrava una mica", ha revelat el comandant de l'estació, Mike Fincke.

Tot i aquest contratemps, la NASA afirma haver aconseguit processar prou orina per tal que les mostres tornin a la Terra per ser examinades.

D'altra banda, la tripulació de l'Endeavour es prepara avui per al seu quart i últim passeig espacial per treballar en les juntes que fan girar els panells solars situats en l'ala de l'estació per aconseguir energia del sol. Una de la juntes està contaminada de trossos de metall i ja ha estat netejada i lubricada, mentre que els treballs que portaran a terme avui els astronautes són de manteniment preventiu sobre una segona junta.

No debades, la tripulació va gaudir ahir de les seves primeres hores lliures des que van arribar a l'estació el passat 16 de novembre. Està previst que dijous parteixi per arribar al Centre Espacial Kennedy a Florida dissabte pròxim.

La NASA estudia fer vuit vols més a l'estació dins d'un projecte en el qual participen 16 països i que costarà prop de 100.000 milions de dòlars (gairebé 80.000 milions d'euros) abans que es retirin les naus el 2010.