Ocupa l'espai de mig camp de tennis. La seva potència equival a la feina que farien 10.000 ordinadors conjuntament.'És una eina' que necessita els científics per funcionar, explica el director associat del Barcelona Supercomputing Center (BSC), Francesc Subirada. Dins aquesta capella també s'intenten evitar efectes adversos dels medicaments o s'estudia com es poden fer més aerodinàmiques les ales dels avions. La Unió Europea finança amb 10 MEUR per infraestructura i alguns dels seus projectes.

No deu resultar senzill per a Francesc Subirada explicar a la gent del carrer què pot fer un superordinador com el MareNostrum. Amb l'ACN se'n surt fent un símil, 'la diferència que hi ha entre un home convencional i en superman és la mateixa que hi ha entre un ordinador convencional i un superodinador'.

Però a la vegada 'és només una eina'. I ho torna a provar amb un nou simil, 'amb un llapis pots escriure un equació matemàtica complicadíssima o dibuixar una obra d'art, però també pots fer disbarats'. MareNostrum dóna repostes correctes a plantejaments correctes dels científics.

El MareNostrum pertany al Barcelona Supercomputing Center (BSC), un consorci públic format pel govern de l'estat espanyol, el Govern català i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). A través del superordinador el BSC ha executat prop de 1.200 projectes científics en quatre anys. Quan va ser creat era el més potent d'Europa, ara està entre els deu més poderosos del continent.

Subirada explica que s'està treballant perquè l'any 2010 es pugui crear una xarxa de superordinadors a tot Europa, que serà 'encara molt més potent', i que permetrà els investigadors europeus accedir-hi sense necessitat de desplaçar-se. La Unió Europea ajuda al BSC a fer possible l'entrada del MareNostrum dins aquesta xarxa. Els 10 MEUR de la UE han anat a parar, sobretot, alguns dels seus projectes, sobretot aquells relacionats amb la 'biologia, la climatologia i les màquines del futur'.

Físicament el MareNostrum està dins una gàbia de vidre a l'interior d'una capella, molt a prop del rectorat de la UPC. El superordinador té l'aspecte d'unes quantes fileres de guixetes d'on pengen cables de fibra òptica. Però l''eina' té prou potència per estudiar 'com interaccionen els medicaments amb les proteïnes per evitar efectes adversos d'aquests, simular un mapa tridimensional de la Via Làctia i l'origen de l'univers, o perfeccionar l'aerodinàmica dels avions'.