El gegant d'Internet Google ha amenaçat avui amb tancar les seves operacions a la Xina després de patir un ciberatac provinent del país asiàtic dirigit a comptes de correu electrònic d'activistes pro drets humans.

Així ho ha dit David Drummond, cap de la divisió legal de l'empresa, en un bloc de la companyia.

Google ha decidit replantejar la seva estratègia a la Xina, en entendre que no s'estan complint els objectius que volien assolir al implantar-se al país.

"Compartim aquesta informació sobre els atacs amb una àmplia audiència no només per les implicacions de seguretat, sinó també perquè aquesta informació arriba al cor d'un debat global més gran sobre la llibertat d'expressió", ha comentar Drummond.

Per la seva banda, el portaveu del Departament d'Estat, Philip Crowley, ha advertit que les denúncies sobre el ciberatac xinès plantegen "greus preocupacions i interrogants" i que es preveu demanar una explicació al govern de Pequín.

Des de 2006 a la Xina

Google opera des de 2006 a la Xina a través de www.google.cn mitjançant un acord signat amb les autoritats per limitar els resultats del seu cercador, una controvertida aposta realitzada "amb la creença que els beneficis suposarien un major accés a la informació del poble xinès ", ha apuntat.

"Un Internet més obert compensava el nostre malestar produït per la censura", ha explicat.

Els últims atacs registrats a mitjans de desembre, amb origen a la Xina, han aconseguit crear un trencament en l´infraestructura de Google que ha tingut com a conseqüència el robatori de la propietat intel•lectual de l'empresa i l'accés a comptes de correu electrònic d'activistes pro Drets Humans xinesos que , segons l'empresa, "era l'objectiu prioritari dels atacants".

20 empreses afectades

Drummond ha manifestat que els "hackers" van intervenir, a més, els sistemes d'una vintena de grans empreses, el que va engegar una investigació.

Aquesta investigació va revelar que s'estaven produint accessos sistemàtics en comptes de dotzenes de defensors dels drets humans a la Xina d'usuaris als EUA, la Xina i Europa per part de tercers a través de diferents programes informàtics d'espionatge i robatori d'identitat.

"Hem decidit que no volem continuar amb la censura dels nostres resultats a Google.cn i durant les properes setmanes discutirem amb el Govern xinès les bases perquè puguem operar amb un motor de cerca sense filtres i dins de la llei", ha destacat.

Drummond ha admès que aquest plantejament podria suposar el tancament de Google.cn i de les oficines de l'empresa californiana al país asiàtic.