La digitalització de les aules ha fet aquest estiu un gran pas endavant. En paraules del conseller d'Educació, Ernest Maragall, una 'llavor extraordinàriament potent de canvi del sistema educatiu'. Un total de 600 centres d'ESO, públics i concertats, faran classe a partir del 7 de setembre amb un ordinador portàtil per alumne i amb llibres digitals. La Generalitat pagarà 30 euros en llicències digitals per cada alumne, si els llibres decidits per cada centre no superen aquesta suma, les famílies no hauran de pagar res. Dels 600 centres, uns 200 no disposen encara de la connexió a la xarxa, una condició imprescindible per treballar ja que per accedir als llibres digitals cal estar connectat a Internet.

El conseller Maragall admet que quan va rebre la cartera d'educació de mans del president Montilla tothom deia que calia introduir les noves tecnologies a les aules. 'En això coincidíem', però ningú no sabia 'exactament com fer-ho'. Per això en aquest inici de curs escolar, amb la meitat dels centres d'ESO funcionant amb ordinadors portàtils, aules amb connexió sense fil i llibres digitals a punt, que podria ser l'últim que visqués com a conseller, se li fa difícil 'contenir el triomfalisme'.

L'educació 'no podia seguir donant l'esquena al món digital', aquell en el que viuen els seus alumnes. La digitalització de les aules suposa un 'canvi positiu' per a la conducció dels grups d'alumnes, també 'incrementarà la capacitat de captar la seva atenció i la seva concentració'. Maragall espera també que 'millori la relació entre alumne i docent', a partir d'ara, el docent ja no s'haurà de donar la volta per escriure la pissarra, mantindrà 'el contacte visual' contínuament.

El procés per fer-ho possible no ha estat senzill, primer calien els ordinadors. Amb el sistema actual, cada família paga només la meitat del seu cost, és a dir 150 euros, i la vida mitjana d'aquests aparells tindrà un mínim de 3 anys. Després calia adequar les aules, és necessari una instal·lació al centre que possibiliti la connexió simultània sense fil de 300 ordinadors portàtils.

En aquest segon punt han topat amb més dificultats de les esperades i dels 600 centres que voluntàriament s'han adherit al programa 'eduCAT 1x1', un 30% no disposen encara de la instal·lació necessària. Els primers dies hauran de fer amb llibres de text provinents del programa de reutilització, segons han assegurat des del Departament. Des d'aquí s'ha assegurat també que el més aviat possible, 'setembre o octubre', aquests endarreriments seran solucionats.

El tercer pas s'ha sortejat gràcies a la plataforma Àtria, una pàgina web a través de la qual es gestiona la compra dels llibres i la qual els alumnes s'han de connectar per poder-hi accedir. Educació subvenciona amb 30 cada alumne, si el preu dels llibres digitals escollits pel centre no superen aquesta quantitat, passa en la majoria dels casos, les famílies no hauran de posar més diners.

L'alumne rebrà el primer dia de curs un full que inclourà un codi. Amb aquest codi podrà connectar-se a la plataforma Àtria i allà li apareixeran els llibres que el seu centre ha escollit. Els pares hauran d'escollir en quina llibreria, de les que disposen dels llibres digitals, buiden els 30 euros de crèdit. Si són necessaris més diners, hauran de carregar-los a través d'un procediment molt similar al dels telèfons mòbils.