Uns pirates informàtics xinesos han intentat robar les contrasenyes de centenars de comptes de correu electrònic de Google (Gmail) de membres del govern d'Estats Units, activistes xinesos i periodistes, segons ha afirmat la companyia.

La denúncia del servidor més gran del món ha fet enfadar Pequín, on el ministre d'Afers Exteriors ha titllat l'acusació "d'inacceptable", fent tensar unes relacions ja de per sí dolentes. Segons ha dit Google, els fets s'han localitzat a Jinan, capital de la província xinesa de Shandong, ciutat on hi ha sis empreses tècniques de l'Exèrcit Popular d'Alliberament -la guàrdia de la Xina-, i un Institut de recerca que fa un any ja va estar relacionat amb un atac a Google.

Washington ha confirmat que està treballant en la denúncia de Google, mentre l'FBI s'ha posat a investigar els fets, que suposen l'última invasió dirigida tant a companyies multinacionals com a organismes oficials, i han provocat l'augment en la preocupació per la seguretat a Internet.

Segons ha publicat Google en el seu bloc oficial, els 'hackers' han intentat entrar i dominar les adreces de correu electrònic, amb les contrasenyes, però que el servidor ha aconseguit detectar i "interrompre" l'acció i ja s'ha posat en contacte amb els afectats per informar-los de l'atac.

"Recentment hem descobert un intent de robatori de contrasenyes a través de 'phishing'," ha escrit Google, referint-se a la tàctica d'aconseguir que els propis usuaris siguin els que donin la informació als 'hackers' a través d'enganys.

"L'objectiu sembla ser el contingut dels e-mails dels usuaris", ha afegit. Segons la companyia, els afectats inclouen "membres del govern americà, activistes polítics xinesos i personalitats de diversos països asiàtics, sobretot de Corea del Sud, personal militar i periodistes".

La revelació apareix després que Google ja va descobrir un atac cibernètic fa un any. En aquella ocasió, també la Xina va ser el punt de mira de les acusacions. La companyia va amenaçar aleshores de sortir del país, un dels mercats més gran en usuaris d'Internet, després de querelles contra el govern xinès per temes de censura.

Acusacions a la Xina

Google no ha acusat directament el govern xinès, i els analistes han afirmat que podria ser difícil detectar amb exactitud l'origen dels atacs. Tot i així, segons Bruce Schneier, cap de la Companyia de Telecomunicacions BT de seguretat tecnològica, la majoria d'atacs cibernètics recents es localitzen a la Xina. Schneier ha afirmat a Reuters que "no és que sigui directament el govern xinès, sinó que són actors independents que treballen amb la seva aprovació tàcita".

La resposta de la Xina no s'ha fet esperar: "Culpar sobre aquests fets la Xina és inacceptable", ha exposat el portaveu del ministre d'Afers Exteriors xinès, Hong Lei, en unes declaracions a la premsa. "És un problema internacional, i la Xina també n'és una víctima. Les acusacions que el govern xinès dóna suport als 'hackers' són totalment fictícies", ha exclamat.