El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Carles Flamerich, ha presentat aquest divendres el projecte Banda Ampla Rural Satèl·lit (BAR-SAT), amb el qual la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d'Empresa i Ocupació, vol donar accés a la banda ampla a aquells indrets del territori català que no tenen cobertura d'aquest servei per les altres vies disponibles (ADSL, WiMAX o 3G). El nou servei ja es troba a disposició dels ciutadans.

El projecte BAR-SAT és una extensió del projecte Banda Ampla Rural inclòs en el pla de desplegament d'infraestructures i serveis de comunicacions electròniques Catalunya Connecta, amb el qual la Generalitat de Catalunya ha dotat de cobertura dels serveis de televisió digital terrestre (TDT), telefonia mòbil i banda ampla als nuclis de població de, com a mínim, més de cinquanta habitants, i de cobertura de banda ampla i telefonia mòbil a tots els polígons industrials de Catalunya.

Amb la posada en marxa d'aquest nou servei, s'assoleix l'objectiu de la universalització de la banda ampla a Catalunya, és a dir, que tots els seus ciutadans, independentment d'on visquin, i les seves empreses, independentment d'on estiguin ubicades, puguin accedir a Internet d'alta velocitat. D'aquesta manera es garanteix les possibilitats i oportunitats de desenvolupament de ciutadania i empreses i, per tant, la vertebració i cohesió territorial del país.

El projecte, que està previst que beneficiarà prop de 2.200 usuaris, suposa una inversió d'1,8 milions d'euros i està cofinançat a parts iguals per la Generalitat de Catalunya, a través del pla Catalunya Connecta, i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional 2007-2013 (FEDER). L'empresa adjudicatària del projecte i, per tant, encarregada de comercialitzar la solució satel·lital, és la companyia Informàtica El Corte Ingles (IECISA).