El Jutjat Penal número 1 d'Avilés (Astúries) ha absolt l'empresari AFG, nascut a Avilés, a qui la companyia Nintendo acusava de delictes contra la propietat industrial i de descobriment i revelació de secrets.

L'empresa japonesa va arribar a demanar per a l'asturià 23 anys de presó i 840.000 euros d'indemnització. No obstant això, la sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, no veu cap delicte i l'ha absolt. Malgrat tot, la sentència és apel·lable.

Va ser el dia 1 d'abril de 2009 quan a l'Administració de Duanes de Avilés de l'Agència Estatal d'Administració Tributària es van intervenir 400 paquets procedents de la Xina que contenien cadascun un 'pendrive', una targeta / adaptadaor SD i un cartutx per a vídeoconsola sense programari afegit. Cinc dies després es va intervenir un altre enviament de la Xina compost per 500 adaptadors i 500 més per a targeta micro SD. L'importador era AFG, que posseeix una botiga d'electrònica.

L'empresari va reconèixer en la vista oral que venia important i venent des de 2006 aquests dispositius, i que també ven consoles Nintendo i jocs originals. La multinacional japonesa, però, va carregar contra ell en entendre que cometia un delicte en vendre un producte que suposava un ús no autoritzat del seu programari i que fomentava la pirateria.

El jutge, però, entén que si bé és cert que els cartutxos intervinguts només poden ser utilitzats en la consola Nintendo, no ho és menys que "estaven desproveïts de qualsevol tipus de software, per la qual cosa difícilment es podia aconseguir la supressió no autoritzada o la neutralització dels dispositius tècnics utilitzats per protegir el programa d'ordinador que conté el joc o producte informàtic comercialitzat per Nintendo".

"Cal concloure que la conducta de l'acusat no s'ajusta a la previsió típica continguda en la llei penal", sosté en relació a l'acusació de delicte contra la propietat intel·lectual.

Pel que fa a l'acusació del delicte contra la propietat industrial, el jutge no veu delicte i recorda que els cartutxos importats tenen la "diferència" d'estar dotats d'una ranura per a la inserció de targetes.

La sentència tampoc considera que hi hagi delicte contra la propietat industrial, entre altres coses perquè es desconeix el mecanisme criptogràfic que tenen les consoles i els cartutxos de Nintendo.

Nega també que existeixi un delicte de descobriment i revelació de secrets i el jutge insisteix que l'acusat desconeixia el contingut informàtic dels cartutxos importats. "No es pot saber si alberguen secrets o informació reservada de l'empresa", apunta.