Violència

Augmenten les webs contra els inmigrants i els homosexuals

La Fiscalia alerta de la proliferació d´aquestes pàgines i destaca la dificultat per actuar contra elles

 16:44  

ACN / BARCELONA Augmenten les pàgines web on s'incita a l'odi i la violència contra estrangers o homosexuals. Aquesta és una de les conclusions que ha extret el fiscal coordinador del servei d'odi i discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona, Miguel Angel Aguilar, en la seva memòria del 2010. Aguilar ha explicat que els mètodes tradicionals per expandir la doctrina de l'odi com les manifestacions o les conferències està en desús i s'ha optat per les pàgines web, una metodologia més difícil de controlar ja que moltes d'elles tenen els servidors a l'estranger. Segons la memòria, els Mossos d'Esquadra van rebre 171 denuncies per delictes d'odi i discriminació, el 41% per racisme i el 29% per orientació sexual.

Sobre les pàgines webs, Aguilar ha alertat que en elles es parla explícitament de "l'eliminació" de persones homosexuals o estrangeres, per la qual cosa ha mostrat la seva "autèntica preocupació". Tot i no tenir dades exactes del volum de denúncies per aquests motius, ha assegurat que en el darrer any aquestes s'han incrementat.

Ha destacat la dificultat d'actuar contra aquestes pàgines web, ja que moltes d'elles no estan allotjades a la xarxa espanyola sinó que tenen el servidor a l'estranger, per exemple a Estats Units, on la llibertat d'expressió "no té límits".

Augmenten els discursos xenòfobs entre els polítics

En general, ha explicat que els discursos d'incitació de l'odi i la discriminació estan augmentat i ha fet especial referència a la darrera campanya electoral. Tot i no parlar concretament de cap partit polític ni persona, ha assegurat que molts d'ells han fet discursos "clarament excloents", així com "excessos verbals i gràfics de partits democràtics".

Ha dit que la Fiscalia no pretén classificar ni actuar contra partits concrets sinó contra aquelles persones que cometin delictes. En aquest sentit, ha assegurat que estarà "atent" als discursos que es continuïn fent.

Ha recordat que la llibertat d'expressió no ho empara tot i que hi ha límits. A més, ha dit que tant Catalunya com Espanya han construït una societat diversa i rica i ha alertat que aquest tipus de discursos poden "enverinar" el clima de convivència social. Ha reconegut que poden haver problemes d'inseguretat i d'accés a serveis socials contra els que cal actuar però ha assegurat que això no permet fer discursos xenòfobs.

171 denuncies el 2010

Entre març i desembre del 2010, els Mossos d'Esquadra (en el primer any de funcionament del protocol contra l'odi i la discriminació) va comptabilitzar 171 denúncies per fets que poden ser constitutius de delictes per raons d'odi i discriminació. 127 es van fer a Barcelona, 22 a Girona, 16 a Tarragona i sis a Lleida.

Aguilar ha alertat però que aquestes xifres s'han d'agafar "amb cautela", tant perquè només fa un any que funciona el protocol policial i només són xifres d'un dels cossos policials presents al país com pel fet que el volum de les persones que denuncien és molt més baix que el de les que si que ho fan. Estudis europeus i espanyols situen que la "xifra submergida" de gent que no denuncia està entre el 82 i el 94%.

Del total de denúncies, el 41% són per racisme i xenofòbia, el 29% per orientació sexual i identitat de gènere, el 13% per ideologia, el 7% per motius religiosos i el 6% per discriminació a persones discapacitades.

Aguilar ha explicat que no pot fer una comparativa amb el 2009 ja que no existia el protocol de la policia catalana i, per tant, no es distingien els delictes amb aquestes motivacions de la resta.

A la província de Barcelona, àmbit directe d'actuació d'Aguilar, el 47% de les 127 denúncies atenien a motius de racisme i xenofòbia i el 29% d'homofobia. Dins d'aquest últim aspecte, del que ja existien dades el 2009, s'ha produït una lleugera baixada passant de 42 denuncies fa dos anys a 37 el 2010.

Dins de l'homofobia, el 24% de les denúncies presentades a Barcelona van ser per lesions, el 12% per amenaces, el 12% per anar en contra de la integritat moral i el mateix percentatge per denegar prestacions. Per raons de xenofòbia, el 24% van ser lesions i el 12% amenaces.

D'altra banda, també es van comptabilitzar cinc denuncies per antisemitisme a Catalunya, quatre a Barcelona i una a la província de Tarragona.

Amb tots aquests fets, la Fiscalia va obrir 15 diligències el 2010, de les quals set per racisme, sis per homofobia i dues per discriminació a persones amb discapacitat.

La crisi econòmica com a motiu

Ha considerat que la crisi econòmica és un dels motius que ha fet despertar aquesta proliferació del discurs de l'odi i la xenofòbia, així com els sentiments "atàvics" i els prejudicis que l'únic que busquen és "enverinar" el clima de convivència.

Ha assegurat que tot i aquest augment del discurs de l'odi, Catalunya, ni Espanya, són un cas a part i ha explicat que el que està passant al país és un "fenomen europeu".

Millores informàtiques i formació obligatòria

Aguilar ha lamentat no disposar d'un sistema informàtic adient per assegurar la coordinació entre tots els agents implicats i poder comptabilitzar i treballar amb cura tots els casos. Per això, ha demanat tant al Departament de Justícia com al Ministeri de Justícia un sistema informàtic que permeti fer aquest seguiment ja que ha assegurat que actualment ho fa ell "de manera rudimentària".

El fiscal també ha considerat que la formació en aquesta àrea hauria de ser "obligatòria" i que no només fiscals, sinó també jutges, forenses, policies i membres de seguretat privada haurien de rebre classes sobre què pot constituir un delicte d'odi i discriminació per evitar que quan es cometi un delicte d'aquestes característiques no s'inclogui en aquest assumpte.

Enllaços recomanats: Premis cinema