La mobilitat és la tendència i l'autonomia, la clau. El món de possibilitats que han obert els dispositius portàtils amb la seva connexió a Internet ubiqua és gairebé tan gran com la nostra dependència d'un endoll. Una bateria eterna sona tan bé que sona a ciència ficció.

Els investigadors es van trencar el cap per aconseguir que els dispositius augmentin la durada de la bateria. I per descomptat sembla que convertir el principal ús d'un 'gadget' en energia és l'opció més intel ligent.

Recentment va aparèixer un projecte que pretén convertir la vibració sonora de la veu en energia per als 'smartphones' i ara són les tecles de qualsevol dispositiu les que podrien recarregar la bateria.

La piezoelectricitat és una qualitat d'alguns materials que adquireixen una càrrega elèctrica quan són sotmesos a tensions mecàniques. Investigadors australians del Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) volen aprofitar-la per produir energia.

La piezoelectricitat va ser descoberta al segle XIX i s'ha observat principalment en materials com vidres. No obstant això, el que és relativament nou és que aquesta qualitat aparegui en fines pel.lícules que podrien anar sota el teclat d'un ordinador.

Els investigadors han realitzat un estudi en què han mesurat la quantitat d'energia que pot generar una pel.lícula piezoelèctrica, perquè creuen que "tenen l'única possibilitat pràctica d'integrar la piezoelectricitat en la tecnologia elèctrica existent", ha dit la co-autora de l'estudi , la doctora Madhu Bhaskara, a Gizmag.

Per descomptat, això es podria aplicar a qualsevol 'gadget' que necessiti autonomia i tingui tecles, com un ordinador portàtil o un telèfon mòbil. És clar que ara molts mòbils són tàctils i això els allunya d'aquest projecte, però també es connecten cada vegada més amb altres dispositius i això amplia les possibilitats.

"L'energia dels piezoelèctrics podria es integrada en sabatilles de córrer per carregar telèfons mòbils, permetre que els portàtils s'alimentin a través del tecleig o fins i tot ser usada per convertir la pressió sanguínia en font d'energia per marcapassos", ha explicat la investigadora.

Cada vegada fa més dispositius amb nosaltres i cada vegada necessiten més energia, i aquesta necessitat de recàrrega és la que vol eliminar els científics. "Essencialment estem creant la bateria eterna", ha dit Bhaskar.