Les vendes nadalenques cauran aquest any un 1,6% a les botigues físiques a l´Estat espanyol fins als 29.750 milions d'euros, en un entorn de crisi econòmica, en què, per contra, repuntaran un 45,55% les vendes en línia, amb 1.440 milions d'euros, segons un informe encarregat per Kelkoo.

En conjunt, l´Estat espanyol és l'únic país d'Europa on s'espera un descens del 0,1 % en les despeses nadalencs, fins a un total de 31.190 milions (en botigues físiques i a la xarxa). No obstant això, aquesta dada suposa una millora enfront del registrat l'any passat, en què les vendes van disminuir un 1,2%.

Segons l'informe, el descens estimat en vendes al detall a l´Estat durant aquest Nadal podria explicar per l'alt nivell d'atur (21,2%) i per l'escàs increment del Producte Interior Brut (PIB) en el segon trimestre del 2011.

Les vendes per Internet a Espanya representen el 4,6% de les vendes totals nadalenques, en comparació amb el 3,2% del 2010 i el 1,6% el 2009.

"És probable que l'entorn de retallades pressupostàries i d'incertesa econòmica afecti a la despesa dels consumidors, el que significa que possiblement els consumidors s'interessin més que mai en aconseguir els millors preus, cosa que podria explicar perquè esperem veure a molts consumidors realitzar les seves compres nadalenques a través d'Internet ", explica l'informe.

Mentre que l´Estat podria registrar un descens del 0,1% en les vendes nadalenques generals, es preveu que a Itàlia, Regne Unit i Holanda es registri un increment del 0,4%, 1% i 1,2%, respectivament.