El passat dimecres 9 de novembre, Diari de Girona publicava una entrevista amb Bruno Pérez Juncà, un expert en seguretat informàtica que advertia que darrera el fet comú d'utilitzar la xarxa wifi del veí s'hi amaguen més perills dels que imaginem, i que de vegades hi ha accions pernicioses, que als nostres ulls poden resultar inofensives.

Des del dia que es va publicar l'entrevista, en Bruno ja ha contestat a més de 40 lectors que li han fet arribar les seves consultes via mail. Per això divendres 18 a les 12:00h xatejarà amb els lectors de Diari de Girona per resoldre més dubtes i parlar sobre les propietats i la importància de la seguretat a la xarxa.

I és que tot i que internet pot suposar una amenaça per infants, adolescents, o altres col·lectius que s'han vist evocats al seu ús però no a la comprensió de la seva naturalesa; amb petits canvis en la configuració podem augmentar significativament els nostres nivells de la seguretat. Podem protegir-nos fàcilment, «el problema és la deixadesa de la gent, que no ho fa. Hauria de ser més responsable», diu Pérez.

Recorrent a la metàfora, aquest expert en seguretat informàtica explica que hi ha diferents nivells on es pot reforçar la seguretat, «com en una fortalesa medieval», i especifica que la protecció de les xarxes wifi correspondrien a la línia de defensa. Al nivell més bàsic de protecció, «es tracta de reforçar la seguretat de la informació que entra i surt».

Per aquest motiu (i a petició dels lectors) ens ofereix quatre consells bàsics que es recullen en el manual de seguretat informàtica elaborat per l'Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació: Guía para proteger la red inalámbrica WiFI de su hogar (pdf).

Les mesures més bàsiques, i que ja limiten molt les possibilitats d'accés o vulnerabilitat de la nostra xarxa wifi es podrien resumir en 4 punts:

1. Canviar password del router que ve per defecte

2. Ocultar i modificar l'SSID (nom de la xarxa wifi)

3. Limitar l'accés a la xarxa wifi a ordinadors o dispositius de confiança (MAC adress)

4. Canviar el mode d'encriptació (és aconsellable WPA o WPA2)

És de vital importància, a més a més generar alguna clau aleatòria a través de programari disponible (Password, PwGen, Roboform...) ja que «1234 no és una contrasenya», assegura amb ironia l'expert.