És diu Anatoly Klepov i és un científic rus de 59 anys, expert en criptografia, l'estudi de convertir la informació en un codi incomprensible. Acumula més de quaranta anys en aquest camp, en el qual ha liderat més de 130.000 serveis i projectes a gran escala per a clients tan diversos com governs, serveis militars i d'espionatge i organitzacions privades d'arreu del món. Assegura que "l'esclavitud informativa" és avui en dia el principal mal de les societat democràtiques. Ha vingut a Barcelona per presentar en el marc del Mobile World Congress el llançament mundial d'un nou dispositiu de hardware, NUME, desenvolupat per protegir la privacitat de les comunicacions mòbils de telèfons i tauletes tàctils.

Klepov defensa les xarxes socials i les noves tecnologies de la informació i la comunicació però alerta de la "perillositat" d'aquesta informació en termes de privacitat i seguretat. "Hem de salavaguardar-la igual com tanquem amb clau casa nostra", explica. Sap positivament, per la seva experiència, que la informació "nostra i de la nostres famílies" està en mans dels pirates informàtics, els 'hackers', però també de les agències de seguretat estatal que poden accedir fàcilment a dades com les trucades, els sms, els correus electrònics, o les transaccions bancàries i firmes electròniques situant als ciutadans en una situació d'extrema vulnerabilitat.

És per això que des de fa tres anys i juntament amb un equip internacional d'enginyers, tècnics informàtics i criptògrafs, bàsicament russos i també asiàtics, ha liderat juntament amb l'empresa suïssa Crypto Telecomunication Security SA (CTS) un projecte per desenvolupar NUME, un nou dispositiu de hardware que garanteix la privacitat de la informació. Una privacitat que ara per ara "no existeix", conclou.

La criptografia al servei de la innovació tecnològica

Es tracta d'un dispositiu mòbil en què les tècniques critogràfiques estan al servei de la innovació tecnològica. El NUME sembla, pel seu aspecte, un mòbil, però no ho és. Es tracta d'un petit ordinador que té com a principal funció convertir a través de la criptografia qualsevol informació que es generi des dels telèfons mòbils o les tauletes.

L'aparell s'uneix via Bluetooht o per cable amb els dispositius mòbils, converteix en signes la informació, i la retorna al mòbil o tauleta per fer-ne l'enviament encriptat, impossible de desxifrar pels 'hackers'. Perquè l'interlocutor al qual s'envia la informació pugui desxifrar la informació, haurà de fer el mateix procés, connectant l'aparell mòbil amb un altre dispositiu NUME.

El "revolucionari" aparell, segons el seu inventor no n'hi ha cap altre de similar al sector, disposa també de 34 GB de capacitat per a l'emmagatzematge d'informació encriptada. Aquesta es pot utilitzar a través d'una contrasenya amb mode normal o en codificat. Finalment, l'aparell compta també amb dos micròfons de cancel·lació de soroll, per poder fer gravacions nítides de veu i que posa les tècniques militars més sofisticades al servei del nou dispositiu tecnològic.

Llançament mundial de NUME

L'empresa CTS ha aprofitat el congrés mundial del sector de la telefonia mòbil que acull aquests dies Barcelona per presentar el llançament mundial del nou enginy, que asseguren, està dirigit als consumidors en general però sobretot a col·lectius professionals concrets com polítics, banquers, periodistes, advocats i directius de comerç que maneguen informació altament confidencial. NUME sortirà al mercat a partir de l'estiu a un preu de menys de 1.000 dòlars nord-americans, uns 750 euros.

Precisament, la companyia està aprofitant el Mobile World Congress per tancar acords amb 'partners' locals de diferents països de cara a preparar el llançament. De moment, la suïssa CTS ja ha tancat acords per desembarcar a Rússia, Brasil, Venezuela, Mèxic, Indonèsia, Itàlia i Polònia, entre d'altres, i està negociant també amb els països àrabs que s'han mostran "especialment interessat" pel dispositiu.

De moment no està en els plans de NUME entrar al mercat dels Estats Units. El país és el gran competidor de Rússia en "armes nuclears, la conquesta de l'espai i la criptografia", destaca Anatoly Klepov, tot i que assegura que de moment els nord-americans no han pogut desenvolupar un dispositiu mòbil per a la privacitat de les comunicacions de gran consum com ha conseguit el seu disseny.

Per tot plegat, Klepov, assegura des del seu aspecte de professor universitari que el nou enginy NUME és "revolucionari" i posa a l'abast de tothom les "tecnologies del futur". Mentre insisteix, amb un posat seriós i profund, segurament directament relacionat amb la seva experiència professional i els seus orígens russos, en la importància de la privacitat de la informació mentre afirma conclusions com: "La esclavitud informativa priva a les persones de la possibilitat de somiar amb la llibertat". I "Només si s'aconsegueix una protecció fiable de les informacions personals, tindrem la capacitat de construir un estat lliure".