Google ha llançat l'ambiciós projecte "World Wonders", un recorregut virtual per 132 espais emblemàtics del món, la majoria Patrimoni de la Humanitat, i que en el cas espanyol mostra una dotzena de "meravelles", com el casc antic de Salamanca, Toledo o la catedral de Santiago.

La presentació mundial d'aquesta iniciativa, que incorpora vídeos i més de 1.100 fotografies preses a peu de carrer i que roten 360 graus, s'ha celebrat a Madrid, ja que Espanya, juntament amb França i Itàlia, és un dels països amb més imatges en aquesta plataforma.

Així ho han manifestat avui en l'acte seus responsables, Steve Crossan, director del Google Cultural Institute, l'entitat promotora de la nova iniciativa, i Luc Vincent, director d'enginyeria de Google.

Han afegit que les imatges d'aquesta plataforma-que incorporarà en un futur proper molts més continguts, atès que "aquest és només el començament" - van recolzades amb textos històrics, facilitades per la UNESCO, i traduïts en sis idiomes (espanyol, anglès, francès, italià, japonès i hebreu).

A més, en ocasions, aquestes van acompanyades de models en 3D, per exemple, en el cas del popular palau francès de Versalles.

A la plataforma s'accedeix des www.google.com / culturalinstitute / worldwonders i recorre "meravelles" de 18 països diferents, entre altres, les ruïnes de Pompeia (Itàlia), els antics temples de Kyoto o el monument megalític de Stonehenge (Regne Unit ).

A Espanya, a més de Toledo, Salamanca i Santiago, per visitar també el nucli antic d'Àvila i les seves esglésies extramurs, la ciutat emmurallada de Conca, Càceres, Còrdova i les restes dels seus tres cultures, les ruïnes de Tarragona, les muralles romans de Lugo, Mèrida, l'aqüeducte de Segòvia i la localitat canària de Sant Cristóbal de la Llacuna.

A Llatinoamèrica, la plataforma inclou espais emblemàtics de Brasil, com la ciutat de Ouro Preto, ia més, el centre històric de Mèxic i Xochimilco; altres "meravelles" que es poden explorar són el temple d'Hèrcules, el monument per la pau en memòria d'Hiroshima o el Golf de Califòrnia.

A més, els castells de la ribera francesa del Loira, el port de Bordeus, el casc antic de Lió, París i els flancs del Sena, al delta del riu Po, al centre històric de Nàpols, Siena, Praga, el casc antic de Berna , el districte històric de Quebec, la mítica ruta 66 als EUA, "la ciutat blanca" de Tel Aviv o Jerusalem.

Un dels grans objectius de la iniciativa és "democratitzar la cultura", és a dir, portar-la a tots els racons del món i col · laborar en l'educació, segons els seus responsables.

S'han utilitzat diferents vehicles per a la presa d'imatges d'acord a la complexitat d'accés en cada entorn, la tecnologia per gravar, un dispositiu amb vuit lents posicionades en forma cercle i una superior, és la de "Street View" que s'usa per la guia de carrers virtual.

No només s'ha recorregut a cotxes per transportar el dispositiu de gravació, sinó també bicicletes (en l'acte es mostrava una), trens i motos de neu (a Suïssa) i fins i tot alguna llanxa, en el cas de l'Amazones.

La cloenda de l'acte ha anat a càrrec del ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, que ha destacat la immensa riquesa cultural i educativa d'aquest projecte, juntament amb el poder de les tecnologies per afavorir nous models de negoci.

Gràcies a aquesta plataforma, ha explicat, qualsevol en el món viatjarà virtualment a on vulgui, així, per exemple, un japonès pot passejar de forma digital, sense moure del seu país, per la terra de Santa Teresa de Jesús, a Àvila, o pel nucli antic de ciutats tan emblemàtiques com Còrdova, Càceres o Santiago de Compostela.

A part de la UNESCO, col · laboren també en el projecte el World Monuments Fund i Getty Images, el seu objectiu, ajudar a preservar els llocs Patrimoni de la Humanitat i de rellevància cultural.